17 lipca 2019

Ważą się losy Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

Podczas wczorajszego posiedzenia Komisji Gospodarki i Rozwoju, senacki projekt Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności został pozytywnie rozpatrzony przez Komisję Gospodarki i Rozwoju. Teraz dalsze losy projektu leżą w rękach Marszałka RP i Posłów.

Według szacunków Banków Żywności, wejście w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności pozwoliłoby na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności więcej niż dotychczas. Niestety, praktycznie gotowy projekt utknął na samym finiszu. Po kilku miesiącach stagnacji, dzięki petycji Banków Żywności, która zebrała ponad 23 tys. głosów poparcia, w trakcie wczorajszego posiedzenia Komisji Gospodarki i Rozwoju przyjęto sprawozdanie, a sam projekt Ustawy trafił na biurko Marszałka RP. W wyniku rozmów z przedstawicielami Banków Żywności, Marek Kuchciński dopisał projekt Ustawy do porządku obrad już dziś, 17 lipca. Jeśli nie zostaną zgłoszone kolejne poprawki, Ustawa może zostać uchwalona jeszcze w tej kadencji Sejmu. W przeciwnym razie, ścieżka legislacyjna rozpocznie się od nowa, co oznacza, że na wejście w życie Ustawy poczekamy jeszcze nawet kilka lat.

Dziś rano wnieśliśmy prośbę do Marszałka RP o przedłożenie projektu na najbliższych posiedzeniach Sejmu w dniach 17-19.07.2019 r. Ze względu na skalę marnowania żywności w naszym kraju, każde opóźnienie w pracach legislacyjnych wpływa bezpośrednio na rujnowanie środowiska naturalnego i sprawia, że żywność zamiast do potrzebujących, trafia na śmietnik. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

W Polsce co roku wyrzuca się około 9 mln ton żywności. Marnowanie żywności jest jednym z najistotniejszych czynników przyczyniających się do postępującej dewastacji środowiska naturalnego. Niemal 3,3 mld ton uwalnianych do atmosfery gazów cieplarnianych stanowią te emitowane w procesach produkcji żywności. Ponadto marnowanie żywności wiąże się z trwonieniem surowców naturalnych, w tym także wody, która – jak dowodzą najnowsze badania (m.in. Global Environment Outlook 6. ONZ, 2019)  – w niedługiej perspektywie stanowić będzie towar deficytowy.

Pierwsza wersja Ustawy powstała już w 2015 roku. W marcu 2019 r. Komisja Gospodarki i Rozwoju zakończyła prace nad dokumentem. Wtedy też pojawiły się zapewnienia, że podczas kwietniowego posiedzenia projekt zostanie przyjęty, jednak doszło do tego dopiero wczoraj, 16 lipca, dzięki interwencji Banków Żywności. Projekt zakłada nałożenie na każdy sklep o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych obowiązku zawarcia umowy z organizacją społeczną, która zagospodaruje niesprzedaną żywność i przekaże ją potrzebującym. Sklepy, które nie zastosują się do postanowień nowego prawa, mają przekazywać 10 groszy za 1 kilogram zmarnowanej żywności.

8 września 2020

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją! Too Good To Go wraz z partnerami startuje z edukacyjną kampanią przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

To nie przypadek, że na tej kreacji ⅓ jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie... czytaj dalej

7 września 2020

Kolejna edycja “Od uprawy do potrawy”!

To już dzisiaj! Z dumą ogłaszamy nadejście kolejnej, V edycji programu Tesco „Od uprawy do potrawy”, którego jesteśmy honorowym partnerem! Nadszedł czas na nowe atrakcje i solidną dawkę wiedzy oraz zabawy! W... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności