30 marca 2021

Pisankowe zero waste. Jak nie zmarnować Świąt? 

Ponad połowa Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić jedzenie. W czasie przedświątecznych przygotowań szczególnie łatwo przesadzić z ilością przygotowywanych przysmaków. Czy marnowanie to tradycja taka sama jak malowanie pisanek?

Według ubiegłorocznego raportu Federacji Polskich Banków Żywności najczęstszymi przyczynami wyrzucania żywności są: jej zepsucie (65,2% respondentów), przeoczenie daty ważności (42%), przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%), zbyt duże zakupy (22,2%).

Przyczyny te są jak system naczyń połączonych: duże zakupy to przygotowywanie dużej ilości jedzenia i większa szansa, że jeśli robi się je nieuważnie – przeoczymy bliskie daty ważności i tym samym doprowadzimy do zepsucia produktów.

Czy to nie brzmi znajomo w kontekście Świąt? Tym samym tradycja pełnego stołu staje się pułapką dla dobrych nawyków planowania posiłków i zakupów. Ale istnieje kilka zasad, dzięki którym można spędzić świąteczny czas spokojnie, nie marnując pieniędzy i planety.

– Less czy zero waste nie jest współczesnym trendem, ale stylem życia naszych rodziców i dziadków, z którego warto czerpać garściami. Szacunek do jedzenia to najlepszy zwyczaj jaki możemy przyjąć w naszych domach, nie tylko na Święta. Pisanki akurat są idealnym przykładem niemarnowania – nie tylko są ozdobą wielkanocnych koszyków i stołów, którą można po prostu zjeść, ale możemy je farbować naturalnymi barwnikami i przy okazji wykorzystać np. łupiny cebuli.

– mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Jak więc sprawić, żeby pod względem kulinarnym ta Wielkanoc nie była zmarnowana?

#1 Planowanie to podstawa

W (pandemicznej) erze zakupów online staje się to jeszcze prostsze: na bieżąco możemy zweryfikować czy to, co dorzucamy do wirtualnego koszyka jest niezbędne. Natomiast w sklepie stacjonarnym konieczna jest lista zakupów, bez której łatwo dojechać do kasy z wózkiem pełnym niepotrzebnych produktów. W obecnej sytuacji pamiętajmy jednak przede wszystkim o zaplanowaniu wcześniej wielkanocnego menu – wiele rodzin spotyka się w znacznie mniejszym gronie, więc tym bardziej warto zweryfikować coroczne przyzwyczajenia.

#2 Dobrze przechowuj

Ogromnym problemem jest wyrzucanie gotowych potraw – wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020* to aż 70% marnowanego jedzenia. Czyli do kosza trafiają nie tylko nasze pieniądze, ale też energia i serce, które włożyliśmy w ugotowanie czegoś pysznego. Jeśli już przygotujemy czegoś za dużo, to pamiętajmy, że większość dań nadaje się do mrożenia i wystarczy je tylko podzielić na porcje, włożyć do szczelnego czystego pojemnika i zapisać na nim datę. Pamiętajmy też o zasadzie lodówkowej FIFO (First In – First Out), czyli im bliżej upływu daty ważności, tym bardziej produkty wysuwamy do przodu.

#3 Dziel się!

Nadwyżki żywności to zawsze idealna okazja do kontaktu z sąsiadami czy znajomymi, a w pandemii dzielenie się jedzeniem nabiera szczególnego znaczenia – warto sprawdzić czy w okolicy ktoś nie spędza Świąt w izolacji, kwarantannie, czy po prostu bez bliskich i takie wsparcie będzie dla niego nieocenione.

Niestety potrzebujących w Polsce jest wiele – 1,6 miliona osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli dysponuje kwotą mniejszą niż 600 zł miesięcznie na podstawowe wydatki. Kryzys pandemiczny dodatkowo pogorszył położenie osób, które już i tak borykały się z wieloma problemami. Okres przed Wielkanocą to dla nich dramatyczny czas wyboru pomiędzy świątecznymi zakupami a opłaceniem rachunków czy ratowaniem swojego zdrowia. Dlatego wciąż trwa zbiórka Banków Żywności – każdy może pomóc poprzez zakup wirtualnych produktów w charytatywnym sklepie online: https://zbiorkazywnosci.pl. Nawet drobny datek pomoże przetrwać Święta niejednej rodzinie dotkniętej ubóstwem.

– Pomoc jest dosłownie w zasięgu ręki. Smartfon, na którym przeglądamy przepisy na wielkanocne babki czy sałatki, może być niesamowitym narzędziem dzielenia się dobrem! Pandemia zamknęła nas w domach, fizycznie jesteśmy dalej niż kiedykolwiek i łatwo stracić z oczu osoby potrzebujące, które są obok nas. Banki Żywności pomagają je dostrzec i efektywnie i szybko im pomóc – wystarczy wejść na www.zbiorkazywnosci.pl i wpłacić darowiznę. A jako podziękowanie dla darczyńców przygotowaliśmy e-book z kulinarnymi inspiracjami, który na pewno się przyda przy planowaniu wielkanocnych przysmaków.

–  dodaje Jezierska.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Banki Żywności (@bankizywnosci)

Partnerem strategicznym Wielkanocnej Zbiórki Żywności jest marka WINIARY. Wsparcie komunikacyjne zapewniają agencje Publicis Poland i Publicis Consultants (PR).

 

*Nie marnuj jedzenia 2020, raport Federacji Polskich Banków Żywności. Opracowanie na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska, SGGW oraz Federację Polskich Banków Żywności w ramach PROM – Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnowania Żywności

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Zbiórka żywności dla seniorów

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności