Mąka, makaron, ryż, kasza, konserwy, przetwory owocowe i warzywne – to produkty, które mogą zmienić sytuację osób potrzebujących w Polsce. W dniach 15 i 16 marca Banki Żywności organizują kolejną Wielkanocną Zbiórkę Żywności. Polacy będą mogli pomóc w ponad 1 430 sklepach w Polsce, a także w internecie na stronie https://zbiorkazywnosci.pl.
Do wsparcia Wielkanocnej Zbiórki Żywności będą zachęcać wolontariusze, którzy staną w sklepach przy specjalnych koszach. Podczas zbiórki żywności najcenniejszymi produktami są te z długim terminem przydatności: mąka, makaron, ryż, kasza, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, a także słodycze. Pełna lista sklepów, biorących udział w akcji, znajduje się na stronie internetowej https://zbiorkazywnosci.pl/zbiorka-w-sklepach.
– Żywność, którą Polacy podarują osobom w potrzebie, jest niezwykle cennym darem. Podzielenie się jedzeniem z kimś głodnym to jeden z najczystszych i najpiękniejszych odruchów serca – mówi Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – Dzięki sieci współpracujących z Bankami Żywności organizacji pomocowych mamy pewność, że wsparcie dotrze do osób najbardziej potrzebujących.
Żywność z Banków Żywności trafia do rodzin wielodzietnych, osób bezrobotnych, w kryzysie bezdomności, z niepełnosprawnościami, wychodzących z nałogów i wielu innych, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Wsparcie żywnościowe trafia zarówno do seniorów i dorosłych, jak i do dzieci. Według danych Poverty Watch 2023 w 2022 r. ok. 1,8 mln Polaków żyło w skrajnym ubóstwie, w tym 396 tys. dzieci i 287 tys. seniorów.
Poza udziałem w zbiórce stacjonarnej, drugą metodą wsparcia Wielkanocnej Zbiórki Żywności jest odwiedzenie charytatywnego sklepu online: www.zbiorkazywnosci.pl. Za zebrane w ten sposób pieniądze Banki Żywności kupią i przekażą żywność dla osób potrzebujących.
Zbiórka Żywności organizowana przez Banki Żywności to akcja, która ma dwie odsłony: wielkanocną oraz świąteczną. W 2023 roku podczas obydwu zbiórek zebrano łącznie ponad 450 ton żywności dla osób potrzebujących. Rekordowe pod względem wyników pozostają lata przed pandemią koronawirusa, gdy w 2019 roku zebrano łącznie ponad 1 000 produktów żywnościowych.