5 sierpnia 2020

Wyniki II edycji #ekoselfie! Zobacz zwycięskie pomysły i zainspiruj się do niemarnowania

Już po raz drugi zorganizowaliśmy środowiskowy konkurs #ekoselfie, w którym zachęcaliśmy do dzielenia się swoimi sposobami na niemarnowanie żywności i planety.W dobie pandemi COVID-19 kwestie dbania o środowisko odeszły na dalszy plan. Tymczasem dbanie o środowisko powinno nas obowiązywać zawsze, a zwłaszcza w trakcie kryzysu klimatycznego!

Poziom zgłoszonych pomysłów przerósł nasze najśmielsze oczekiwania, a wybór laureatów był bardzo trudny! To była przyjemność i niesamowita inspiracja! Część pomysłów na pewno “ukradniemy” i sami skorzystamy! 😉
 
Przed Wami lista nagrodzonych pomysłów:
 
I Kategoria – Nie marnuję, środowisko szanuję
  1. miejsce: hotel dla owadów (ex aequo Monika Wadowska i Dorota Ceranka)
  2. miejsce: “mud kitchen” (Urszula Sagalara)
  3. miejsce: tablica manipulacyjna z recyklingu (Izabela Urbaniak-Mastalerz)
 
II Kategoria – Mój sposób na nie marnowanie żywności
  1. miejsce: zakwas do podziału (Martyna Piwowarczyk)
  2. miejsce: ogródek z resztek (ex aequo Wioleta Turska i Joanna Aniszczyk)
  3. miejsce: ochrona przed ślimakami ze skorupek jaj (Małgosia Kuczyńska)
 
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom! Paczki z nagrodami są już w drodze do laureatów, a my dziękujemy wszystkim, którzy poświęcili swój czas na wysłanie zgłoszenia. 
 
Zachęcamy do odwiedzenia galerii zgłoszeń i pomysłów i zainspirowania się cudownymi pomysłami.
 
https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/zgloszenia/
Projekt „EkoMisja − nie marnuję” został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, partnerami projektu są Amica i Lidl Polska. Projekt został także objęty patronatem honorowym Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Środowiska Instytutu Badań Edukacyjnych, Ośrodka Rozwoju Edukacji.
26 lipca 2021

Konsultacje „Strategii racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”

W ramach programu PROM, którego liderem jest Federacja Polskich Banków Żywności, powstał projekt dokumentu – „Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. Strategia została... czytaj dalej

13 lipca 2021

Jak jeść lepiej dla siebie i dla planety? Pobierz najnowszy ebook

Czy na naszą planetę wpływa to, co masz na talerzu? To już nie jest aktualne pytanie – niekorzystne zmiany klimatyczne związane z produkcją, konsumpcją i marnowaniem żywności już przyspieszyły. W najnowszym... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności