5 sierpnia 2020

Wyniki II edycji #ekoselfie! Zobacz zwycięskie pomysły i zainspiruj się do niemarnowania

Już po raz drugi zorganizowaliśmy środowiskowy konkurs #ekoselfie, w którym zachęcaliśmy do dzielenia się swoimi sposobami na niemarnowanie żywności i planety.W dobie pandemi COVID-19 kwestie dbania o środowisko odeszły na dalszy plan. Tymczasem dbanie o środowisko powinno nas obowiązywać zawsze, a zwłaszcza w trakcie kryzysu klimatycznego!

Poziom zgłoszonych pomysłów przerósł nasze najśmielsze oczekiwania, a wybór laureatów był bardzo trudny! To była przyjemność i niesamowita inspiracja! Część pomysłów na pewno „ukradniemy” i sami skorzystamy! ????
 
Przed Wami lista nagrodzonych pomysłów:
 
I Kategoria – Nie marnuję, środowisko szanuję
  1. miejsce: hotel dla owadów (ex aequo Monika Wadowska i Dorota Ceranka)
  2. miejsce: “mud kitchen” (Urszula Sagalara)
  3. miejsce: tablica manipulacyjna z recyklingu (Izabela Urbaniak-Mastalerz)
 
II Kategoria – Mój sposób na nie marnowanie żywności
  1. miejsce: zakwas do podziału (Martyna Piwowarczyk)
  2. miejsce: ogródek z resztek (ex aequo Wioleta Turska i Joanna Aniszczyk)
  3. miejsce: ochrona przed ślimakami ze skorupek jaj (Małgosia Kuczyńska)
 
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom! Paczki z nagrodami są już w drodze do laureatów, a my dziękujemy wszystkim, którzy poświęcili swój czas na wysłanie zgłoszenia. 
 
Zachęcamy do odwiedzenia galerii zgłoszeń i pomysłów i zainspirowania się cudownymi pomysłami.
 
https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/zgloszenia/
Projekt „EkoMisja − nie marnuję” został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, partnerami projektu są Amica i Lidl Polska. Projekt został także objęty patronatem honorowym Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Środowiska Instytutu Badań Edukacyjnych, Ośrodka Rozwoju Edukacji.
8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności