Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Banki Żywności uruchomiły zbiórki darowizn dla powodzian we współpracy z sieciami handlowymi Lidl, MAKRO, Netto i Polomarket. Każdy może przekazać żywność i środki higieniczne na rzecz osób poszkodowanych przez żywioł.
Wezbrane rzeki zniszczyły dobytek tysięcy ludzi. Zalały prywatne zapasy jedzenia, sklepy spożywcze i magazyny żywności. W regionach, które ucierpiały z powodu żywiołu działają Banki Żywności. Teraz każdy może dołączyć do akcji pomocy, dzięki zbiórkom w wybranych sklepach sieci Lidl, MAKRO, Netto i Polomarket.
Banki Żywności apelują o przekazywanie przede wszystkim dań gotowych typu instant lub w słoikach, pieczywa suchego długoterminowego, konserw mięsnych i warzywnych oraz środków higienicznych.
– W czasie kryzysu bardzo ważne jest mądre pomaganie, aby żadna darowizna nie zmarnowała się. Dlatego Banki Żywności koordynują przekazywanie wsparcia do miejsc, w których jest to najbardziej potrzebne. W tym momencie ofiary powodzi najbardziej potrzebują żywności suchej i środków higienicznych – podkreśliła Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Banki Żywności prowadzą również zbiórkę finansową. Darowiznę w dowolnej wysokości można przekazać:
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter