19 października 2022

Zero Waste kluczem do oszczędzania?

Jeszcze do niedawna pojęcie „zero waste” pojawiało się rzadko i niewiele osób znało jego znaczenie. Wszystko zaczęło się zmieniać, kiedy ludzie przekonali się, jak łatwo można wprowadzić je do swojego życia, ograniczając do minimum produkowanie odpadów. Banki Żywności od kilkudziesięciu lat podkreślają istotę niemarnowania jedzenia. W 2022 roku z okazji obchodów Światowego Dnia Żywności, których Partnerem Strategicznym jest firma Lidl Polska, oprócz corocznego raportu, został opracowany Poradnik Zero Waste.

KLIKNIJ I POBIERZ PORADNIK „ZERO WASTE 2022”

Poradnik Zero Waste, który zostanie opublikowany podczas Światowego Dnia Żywności, został stworzony przez Julię Wizowską, autorkę bloga Na nowo śmieci, podcastu CO W TYM KOSZU oraz książki Nie śmieci, która od lat edukuje społeczeństwo w zakresie odpadów, w szczególności ich ograniczania, a także ponownego wykorzystywania. Raport stanowi kompendium wiedzy o oszczędzaniu zasobów naturalnych, a także zawiera porady związane z reperowaniem budżetu domowego w obliczu rosnących cen. Dzięki niemu każdy otrzyma garść cennych wskazówek, które wprowadzą czytelnika w świat filozofii zero waste. Używanie produktów wielorazowego użytku to coraz częściej standard, który niesie ze sobą korzyści zarówno dla planety, ja i portfela.

Świadomość to podstawa

Konsumpcjonizm, rynek przepełniony wszelkiego rodzajami dobrami oraz marnotrawstwo doprowadziły do sytuacji, w której cały świat boryka się z poważnym problemem zanieczyszczeń. Idea zero waste wychodzi temu naprzeciw i pokazuje, że można żyć inaczej. W głównej mierze opiera się na maksymalnym ograniczeniu zużycia zasobów i tym samym generowania niepotrzebnych odpadów. To również dbanie o swoje rzeczy i maksymalne wydłużanie ich przydatności. Jej zwolennicy starają się uświadamiać, jak ważne jest przetwarzanie powstałych wcześniej produktów, które otrzymują nowe życie zamiast lądować na wysypisku śmieci. Takie podejście to z kolei gwarancja zastopowania nadprodukcji negatywnie wpływającej na klimat i zabezpieczenia domowego budżetu.

Pojęcie niemarnowania jest podstawą znacznie szerszego pola i nie stanowi chwilowej mody, a stało się sposobem na życie. W procesie wprowadzania filozofii zero waste do swojej codzienności ważne jest zrozumienie istotnej kwestii. Zmiany nie powinny zachodzić jedynie w dużych zakładach produkcyjnych, ale również w każdym gospodarstwie domowym. Tylko wtedy, wspólnymi siłami uda się poprawić kondycję Ziemi. Oczywiście podejście jednych i drugich podmiotów znacznie się od siebie różni. Np. przedsiębiorstwa coraz częściej sięgają po rozwiązania w postaci systemów pozwalających na wielokrotne używanie produktów bez konieczności ich wyrzucania, co w krótkim czasie przekłada się na znaczną redukcję odpadów. Na poziomie konsumenta możliwość wyboru zachodzi podczas wykonywania tak prozaicznej czynności, jak kupowanie owoców. Już wtedy można zawahać nim zostaną umieszczone w popularnej foliowej zrywce.

Jak wprowadzić filozofię Zero Waste do swojego życia?

Na etapie wdrażania idei zero waste warto pochylić się nad zasadą 5R, która powstała na bazie pięciu angielskich słów – refuse, reduce, reuse, recycle oraz rot:

  • Refuse to nic innego, jak odmowa. To pierwszy i niezwykle ważny punkt powyższej listy, ponieważ wpływa na zmniejszenie nadprodukcji. Na tym etapie należy analizować czy dane rozwiązania nie są szkodliwe dla środowiska i wykluczyć np. produkty tworzone z plastiku.
  • Reduce odnosi się do redukcji, czyli rozsądnego planowania zakupów i skupieniu się na rzeczach, które są naprawdę potrzebne, a także do oszczędzania energii oraz wody.
  • Reuse to całkowite eliminowanie jednorazowych produktów na rzecz tych, które mogą posłużyć na dłużej np. butelki filtrujące do wody.
  • Recycle to pojęcie znane prawie każdemu. Odpowiednia segregacja pozwala na recykling, dzięki któremu wyrzucane przedmioty są wykorzystywane ponownie.
  • Rot oznacza kompostowanie, a powiększanie wiedzy w tym zakresie pomaga wykorzystywać niektóre odpady jako nawóz naturalny.

Niemarnowanie stałym punktem codzienności

Wbrew pozorom przysługiwanie się środowisku oraz własnym oszczędnościom nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku kwestiach podczas wykonywania podstawowych czynności w gospodarstwie domowym. Jedną z nich jest planowanie posiłków i robienie zakupów według stworzonej listy. Wcześniejsze ułożenie jadłospisu sprawi, że do lodówki rzadziej trafią produkty, które nie zostaną wykorzystane. Chociaż je również można przekuć w ciekawe dania, wystarczy poszukać inspiracji, a do bazy potraw wykorzystać składniki, które akurat znajdują się w zasięgu ręki. Pozostałą porcję jedzenia zawsze można zamrozić lub wykorzystać jako podstawę innego dania. Tą samą zasadą należy się kierować podczas zakupu elektroniki. Zamiast co roku wymieniać smartfon lub telewizor lepiej zainwestować w sprzęt, który posłuży przez lata, a rozwiązania problemu technicznego warto znacznie częściej szukać w serwisie niż w koszu na śmieci.

18 grudnia 2024

Pusty talerz przy wigilijnym stole i wyrzucone sałatki – podejście Polaków do świątecznych tradycji

Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej

4 grudnia 2024

317 ton w Świątecznej Zbiórce Żywności

Ponad 317 ton darowizn żywnościowych zostało zebranych w trakcie 28. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności, organizowanej przez Banki Żywności. Pomoc trafi organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności