Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Banki Żywności oraz Lidl Polska ogłaszają konkurs plastyczny dla uczniów w wieku 6-14 lat „Zmiana diety dla planety”, który jest elementem kampanii edukacyjnej „EkoMisja w podstawówkach”. Tematem przewodnim konkursu plastycznego jest dieta planetarna, czyli dieta przyjazna zdrowiu planety oraz nas samych.
Dieta planetarna to sposób żywienia zaproponowany przez naukowców z EAT Lancet Commission on Food, Planet, Health. Powstał z potrzeby uświadomienia ludzi o tym jaki wpływ na stan środowiska ma produkcja żywności. To zagadnienie zostało wybrane na temat przewodni konkursu, aby uświadomić jak najwięcej młodych osób, o tym że ich codzienne wybory mają duży wpływ na zdrowie oraz stan środowiska.
Codziennie mogą zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Tym bardziej, że dieta, stosowana współcześnie na co dzień powoduje:
Zadaniem dla uczestników konkursu jest przygotowanie plakatu – pracy plastycznej zachęcającej do stosowania diety planetarnej, przedstawiającej jej korzyści dla zdrowia człowieka i planety lub zasad diety planetarnej. Praca może być przygotowana w dowolnej technice w formacie A3 z pominięciem prac przestrzennych. Zgoszenia należy przesyłać na adres: Al. Jerozolimskie 30 lok 8, 00-024 Warszawa, z dopiskiem „Konkurs Ekomisja”. Prace, biorące udział w konkursie należy przesyłać do 15 stycznia 2023 roku.
Prace będą oceniane pod kątem:
Spośród uczestników konkursu zostanie wybranych 36 laureatów w 4 kategoriach wiekowych, a wyniki zostaną opublikowane 20.02.2023 r. na Stronie Konkursowej. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe o łącznej wartości 12 600 zł.
Więcej informacji i regulamin konkursu dostępne są na stronie: https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-zmiana-diety-dla-planety/
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter