Ekomisja – wyniki konkursu
Banki Żywności od kilku lat prowadzą szeroko zakrojoną akcją edukacyjną wśród dzieci ze szkół podstawowych – „Ekomisję”. Jednym z corocznych elementów tej akcji jest konkurs plastyczny, w... czytaj dalej
Wyzwania z jakimi mierzymy się w obliczu pandemii sprawiają, że coraz większą wagę przykładamy do budowania odporności, a popularne zdanie „jesteś tym, co jesz” nabiera jeszcze większej mocy. Dlatego dziś serwujemy kilka prostych przepisów na smakołyki, które zwiększą naturalną wytrzymałość organizmu, a przy tym są naprawdę smaczne.
Antyoksydanty, białko, które stanowi budulec dla przeciwciał zwalczających patogeny czy substancje działające przeciwbakteryjnie – brzmi skomplikowanie? Tymczasem większość tych składników znajduje się w wielu popularnych i łatwo dostępnych produktach, dzięki czemu stosowanie diety wspierającej system immunologiczny wcale nie jest tak trudne, jak to się może wydawać. Dziś Wam to udowodnimy!
Warto zadbać, żeby codziennie przynajmniej w jednym posiłku uwzględnić produkty wspierające odporność. Odpowiednia dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną sprawi, że infekcje będą dotykać Was rzadziej, a ich objawy będą lżejsze. Jakie składniki należy więc włączyć do swojego jadłospisu?
Ryby morskie tj. łosoś, makrela, tuńczyk, sardynka to najlepsze naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wchodzą w skład wszystkich błon komórkowych naszego organizmu i wykazują działanie przeciwzapalne oraz poprawiają kondycję skóry.
Jak je spożywać? Rybę w całości można upiec w piekarniku w papierze do pieczenia lub w folii aluminiowej z dodatkiem cytryny, świeżych ziół i masła. Makrela, łosoś i pstrąg wędzony lub tuńczyk w puszcze to świetna podstawa past kanapkowych, można je szybko wymieszać z ugotowanym jajkiem lub białym serem i dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki. Tuńczyk w puszce może stać długo w naszej spiżarni, będzie dobrym dodatkiem do sosów, sałatek i zapiekanek na bazie ziemniaków lub makaronu. Zdrowym wyborem będą też szprotki z puszki, które są świetnym źródłem wapnia.
Kiszonki – to nie tylko kapusta i ogórek , ale też buraki, cytryny, jabłka, marchew, pomidory czy szparagi i rzodkiewki. Kiszonki wzmacniają i odżywiają florę bakteryjną w jelicie, która stanowi naturalną barierę przeciwzapalną naszego organizmu. Dzięki witaminom zawartym w kiszonkach możemy zwiększyć przyswajalność żelaza w organizmie i poprawić pracę układu nerwowego. Ponadto kiszonki wzmacniają paznokcie, a także poprawiają wygląd włosów i skóry – to dodatkowe, pozytywne „skutki uboczne” ich spożywania.
Z kiszonych produktów można przygotowywać sałatki lub przekąski. Biała kapusta kiszona może być dodawana do pieczenia razem z mięsem, także jako podstawa zupy (kapuśniak, kwaśnica) lub dodatek do kanapek (np. kanapka Reuben). Dużą popularność w ostatnim czasie zyskało kimchi – koreańska ostra fermentowana kapusta pekińska, można na jej bazie robić zupy, sałatki i kanapki.
Bogate w składniki wzmacniające odporność są również orzechy, warzywa cebulowe, a także niektóre przyprawy. Oto kilka przepisów na śniadanie lub słodki podwieczorek z ich wykorzystaniem.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Czosnek rozetrzyj w moździerzu razem z solą lub posiekaj go drobno. Czosnek razem z solą dodaj do jogurtu i dobrze wymieszaj.
2. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego mieloną kurkumę, słodką paprykę, chilli i tahini jeśli go używasz. Gdy masło z przyprawami lekko zbrązowieje zdejmij je z ognia i utrzymuj w cieple do momentu podania.
3. Przygotuj jajka w koszulkach. Zagotuj 1l wody. Weź małą filiżankę połóż na niej sitko i wbij do niego pierwsze z jajek. Pozwól odcieknąć nieco białku (rzadka część białka wyleci do miseczki), a resztę jajka przełóż delikatnie do drugiej filiżanki. Do gotującej się wody wlej 1 łyżkę octu, zmniejsz płomień w palniku pod garnkiem tak aby woda nie wrzała i dodaj delikatnie po 1 jajku. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij jako łyżką cedzakową.
4. Na talerz połóż najpierw jogurt, na niego delikatnie jajka, a całość polej rozpuszczonym masłem. Posyp natką pietruszki i świeżą miętą jeśli używasz.
Właściwości użytych składników:
Składniki:
Przygotowanie:
1. Jajka roztrzep i wymieszaj z mlekiem, miodem, solą i ekstraktem z wanilii jeśli go używasz
2. Dodaj płatki, zmielone orzechy i inne dodatki które wybrałeś np. posiekaną czekoladę lub wiórki kokosowe
3. Owoce których używasz pokrój na mniejsze kawałki połowę dodaj do masy, a połowę wysyp na spód
4. Masę przełóż do foremki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 C przez 30 – 40 minut aż masa się zetnie. Owsianka po upieczeniu jeszcze stężeje.
Właściwości użytych składników:
Składniki:
Przygotowanie:
1.Do garnka lub miski wrzucam pokrojony w kostkę chleb i zalewam go zimnym mlekiem. 2.Rozdrabniamy chleb na gładką masę. Następnie dodajemy (opcjonalnie) rum, suszone śliwki, cukier wanilinowy, mielony imbir.
3. Ubijamy jajka z cukrem / ksylitolem / stweią i śmietaną, wlewamy do masy chlebowej i dodajemy migdały.
3. Wylewamy wszystko na posmarowaną masłem blachę. Pieczemy ok. godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
Właściwości użytych składników:
Smacznego i dużo zdrowia!
Banki Żywności od kilku lat prowadzą szeroko zakrojoną akcją edukacyjną wśród dzieci ze szkół podstawowych – „Ekomisję”. Jednym z corocznych elementów tej akcji jest konkurs plastyczny, w... czytaj dalej
Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter