Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Zmień nawyki albo giń! to hasło nowej kampanii ENERIS. Bezpośrednie wezwanie i wyrazista grafika mają na celu wywołać refleksję nad codziennymi zachowaniami, które w nieunikniony sposób prowadzą do coraz dotkliwszego w skutkach wykorzystywania środowiska i zasobów naturalnych. Każda kupiona nowa bluzka czy spodnie, plastikowa butelka wody, produkty zapakowane w kilka rodzajów różnych opakowań, to litry wody i energii zużyte do ich produkcji, a także benzyny do transportu oraz godziny pracy ludzkiej. Dlatego na półmetku wakacji i przed Dniem Długu Ekologicznego warto zadać sobie pytanie – czy naprawdę musimy tyle kupować?
„Dzień Długu Ekologicznego to taka czerwona kartka dla wszystkich, która alarmuje, że już teraz zużyliśmy zasoby Ziemi przeznaczone na cały rok, a konsumpcja przekracza zdolność natury do ich odnowienia. Eksploatujemy naszą planetę do granic wytrzymałości, a tymczasem wystarczyłaby zmiana prostych codziennych nawyków każdego z nas, by zmniejszyć dług wobec naszych dzieci i wnuków.” – powiedział Paweł Augustyn, Prezes ENERIS Surowce.
Zgodnie z czerwcowym raportem GUS, w 2019 roku na jednego mieszkańca przypadało średnio 332 kg zebranych odpadów komunalnych, co oznacza wzrost o 7 kg w porównaniu z rokiem poprzednim. Najwięcej wytwarzamy odpadów z tworzyw sztucznych – statystyczny Polak produkuje ich średnio ok. 80 kg rocznie.
Z pewnością każdy mieszkaniec segregujący odpady na 5 frakcji widzi, że to właśnie odpady plastikowe zajmują najwięcej miejsca w koszach domowych czy ulicznych. A wystarczyłoby zamienić butelki jednorazowe na bidony z wodą z kranu, foliowe torebki na materiałowe, albo zamiast kupować jedzenie w styropianowych tackach, zawinięte w folię – używać wielorazowych pudełek na żywność. W okresie wakacyjnym swoją świeżością i zapachem kuszą owoce i warzywa, które kupujemy z nadwyżką. Zamiast wyrzucać te już przejrzałe, należałoby je zamrażać i ponownie wykorzystywać, do czego zachęca Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności:
– „Z naszych badań wynika, że zbyt duże zakupy bez planowania czy kupowanie na zapas to jedne z najczęstszych przyczyn marnowania jedzenia. W sezonie letnim częstym niż zazwyczaj zjawiskiem jest także psucie się żywności. Polakom brakuje wiedzy o prawidłowym przechowywaniu i pomysłów na przetwarzanie zakupionych w nadmiarze produktów. Tymczasem najprostsze sposoby naszych babć – kiszenie, robienie kompotów, przetworów, mrożenie czy „wekowanie” dań pozwoli na przedłużenie ich przydatności nawet o kilka miesięcy!” – dodaje.
Statystyki prowadzone przez ENERIS pokazują, że w okresie wakacyjnym rośnie ilość odbieranych od mieszkańców odpadów, nawet o ponad 20%.
– „Ostatnie lata nauczyły nas iść drogą na skróty. Plastikowe talerze i sztućce towarzyszące spotkaniom przy grillu, różnej wielkości butelki z napojami dostępne w każdym sklepie, ogromne ilości jedzenia kupowane pod wpływem impulsu i pięknego wyglądu, które nieprzejedzone lądują w śmietnikach, to obraz naszej codziennej rzeczywistości. Dlatego mocnym wezwaniem do działania i wyrazistą grafiką chcemy zwrócić uwagę Polaków na problem nadmiernej konsumpcji. Dodatkowo rosnące góry odpadów w osiedlowych altanach śmietnikowych przekładają się na wyższe koszty samego systemu zbiórki odpady.” podkreśla Magdalena Sułek-Domańska, Dyrektor ds. Komunikacji ENERIS.
Kampanii „Zmień nawyki albo giń” towarzyszy konkurs dla internautów z nagrodami, które dostarczą niezapomnianych przeżyć i doświadczeń (pobyt w SPA lub voucher do wykorzystania na portalu wyjątkowyprezent.pl).
Wystarczy na profilu ENERIS umieścić pod postem konkursowym zdjęcie pokazujące swoje eko-nawyki i zyskać szansę nie tylko na cenną nagrodę, ale także wsparcie działań edukacyjnych Banków Żywności. Każde zgłoszenie konkursowe to 50 groszy przekazane przez ENERIS na program niemarnowania żywności prowadzony przez Banki.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter