10 czerwca 2025
Zrozumienie marnowania żywności: proste definicje, które pomogą Ci coś zmienić
Marnowanie żywności to narastający problem, który dotyczy nas wszystkich – w domu, w sklepach czy w restauracjach. Ale co dokładnie oznacza „marnowanie żywności” i dlaczego jest to tak poważna kwestia?
Oto kilka kluczowych pojęć związanych z marnowaniem jedzenia, wyjaśnionych w prosty i przystępny sposób. Świadome podejście do tych zagadnień pomoże nam podjąć małe kroki, które przyczynią się do ograniczenia marnowania żywności i pozytywnie wpłyną na środowisko oraz społeczeństwo.
Marnowanie żywności oznacza wyrzucanie lub niewykorzystywanie jedzenia. Może się to zdarzyć w domu, w sklepach lub w restauracjach. Obejmuje zarówno jedzenie, które zostało zmarnowane, np. resztki pozostawione w lodówce, jak i żywność po upływie terminu ważności, która nie nadaje się już do spożycia.
Obierki / odpadki żywnosciowe – to kawałki i części żywności, których nie używamy podczas przygotowywania posiłków, np. obierki warzyw, skorupki jaj czy kości kurczaka. Choć są rodzajem odpadów, nie muszą od razu trafiać do kosza. Wiele osób wykorzystuje je w kreatywny sposób, np. przygotowując bulion z obierek warzyw czy resztek mięsa albo kompostując je, zamieniając w wartościową glebę dla roślin.
Resztki (resztki, niewykorzystana żywność, nadmiar jedzenia) – to jedzenie, którego nie zjedliśmy podczas jednego posiłku i zachowaliśmy na później. Resztki mogą pomóc w uniknięciu marnowania żywności, ale często zostają zapomniane w lodówce, jeśli nie zaplanujemy ich wykorzystania.
Żywność z krótkim terminem ważności – to produkty, które zbliżają się do końca okresu przydatności do spożycia. Wyróżniamy dwa rodzaje dat: „należy spożyć do” (dla bezpieczeństwa) oraz „najlepiej spożyć przed” (dla zachowania jakości). Śledzenie tych dat pomaga ograniczyć marnowanie żywności.
Zepsute jedzenie – to żywność, która się popsuła, często z powodu zbyt długiego lub niewłaściwego przechowywania. Zepsuta żywność nie nadaje się już do spożycia i zazwyczaj trafia do kosza.
Hierarchia marnowania żywności – to prosty sposób na określenie najlepszych metod radzenia sobie z odpadami żywności. Najpierw staramy się nie marnować jedzenia w ogóle. Jeśli nie możemy go wykorzystać, oddajemy je osobom, które go potrzebują lub chcą je przyjąć. Kolejne opcje to karmienie zwierząt, przekształcanie jedzenia w energię lub kompostowanie. Najmniej pożądaną opcją jest wyrzucenie żywności do kosza.