25 stycznia 2019

10 350 ton żywności trafiło do 625 000 osób – podsumowanie I kwartału realizacji POPŻ 2014-2020

Za nami 3 miesiące (październik – grudzień 2018) realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018. Banki Żywności w ramach Podprogramu 2018 współpracowały z 1311 organizacjami partnerskimi o zasięgu lokalnym [OPL], w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. OPL przekazały żywność do 625 000 osób na terenie wszystkich województw. Najwięcej żywności przekazano na terenie województwa mazowieckiego, lubelskiego, pomorskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i warmińsko mazurskiego.

Do osób potrzebujących w formie paczek oraz posiłków przekazaliśmy łącznie 10 350 ton żywności, z czego najwięcej groszku z marchewką, fasoli białej,  mleka, oleju i makaronu, Do osób potrzebujących trafiło 1 100 240 paczek żywnościowych oraz 306 663 posiłki.

W ramach Działań Towarzyszących edukatorzy przeprowadzili 1172 warsztatów dla 20029 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukacja ekonomiczna, niemarnowanie  żywności.
Nasze plany na następne 6 miesięcy (styczeń –czerwiec 2019) realizacji Podprogramu 2018:
przekazanie 24 450 ton żywności do 706 600 osób;
przekazanie żywności w formie 2 047 354 paczek  oraz 1 438 443 posiłków;
przeprowadzenie 3417 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 52 981 osób.

Więcej informacji o programie: POPZ 2014-2020

18 grudnia 2024

Pusty talerz przy wigilijnym stole i wyrzucone sałatki – podejście Polaków do świątecznych tradycji

Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej

4 grudnia 2024

317 ton w Świątecznej Zbiórce Żywności

Ponad 317 ton darowizn żywnościowych zostało zebranych w trakcie 28. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności, organizowanej przez Banki Żywności. Pomoc trafi organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności