25 stycznia 2019

10 350 ton żywności trafiło do 625 000 osób – podsumowanie I kwartału realizacji POPŻ 2014-2020

Za nami 3 miesiące (październik – grudzień 2018) realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018. Banki Żywności w ramach Podprogramu 2018 współpracowały z 1311 organizacjami partnerskimi o zasięgu lokalnym [OPL], w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. OPL przekazały żywność do 625 000 osób na terenie wszystkich województw. Najwięcej żywności przekazano na terenie województwa mazowieckiego, lubelskiego, pomorskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i warmińsko mazurskiego.

Do osób potrzebujących w formie paczek oraz posiłków przekazaliśmy łącznie 10 350 ton żywności, z czego najwięcej groszku z marchewką, fasoli białej,  mleka, oleju i makaronu, Do osób potrzebujących trafiło 1 100 240 paczek żywnościowych oraz 306 663 posiłki.

W ramach Działań Towarzyszących edukatorzy przeprowadzili 1172 warsztatów dla 20029 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukacja ekonomiczna, niemarnowanie  żywności.
Nasze plany na następne 6 miesięcy (styczeń –czerwiec 2019) realizacji Podprogramu 2018:
przekazanie 24 450 ton żywności do 706 600 osób;
przekazanie żywności w formie 2 047 354 paczek  oraz 1 438 443 posiłków;
przeprowadzenie 3417 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 52 981 osób.

Więcej informacji o programie: POPZ 2014-2020

9 października 2019

Tesco uczy dzieci, jak nie marnować żywności!

Już po raz 4. ruszył skierowany do dzieci ogólnopolski program „Od uprawy do potrawy” realizowany przez Tesco Polska. Partnerem merytorycznym programu są Banki Żywności. Tegoroczna edycja skupia się przede... czytaj dalej

23 września 2019

Zapytanie ofertowe

W związku z realizacją projektu „EkoMisja – nie marnuję” dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Federacja Polskich Banków Żywności publikuje zapytanie dotyczące... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności