25 stycznia 2019

10 350 ton żywności trafiło do 625 000 osób – podsumowanie I kwartału realizacji POPŻ 2014-2020

Za nami 3 miesiące (październik – grudzień 2018) realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018. Banki Żywności w ramach Podprogramu 2018 współpracowały z 1311 organizacjami partnerskimi o zasięgu lokalnym [OPL], w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. OPL przekazały żywność do 625 000 osób na terenie wszystkich województw. Najwięcej żywności przekazano na terenie województwa mazowieckiego, lubelskiego, pomorskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i warmińsko mazurskiego.

Do osób potrzebujących w formie paczek oraz posiłków przekazaliśmy łącznie 10 350 ton żywności, z czego najwięcej groszku z marchewką, fasoli białej,  mleka, oleju i makaronu, Do osób potrzebujących trafiło 1 100 240 paczek żywnościowych oraz 306 663 posiłki.

W ramach Działań Towarzyszących edukatorzy przeprowadzili 1172 warsztatów dla 20029 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukacja ekonomiczna, niemarnowanie  żywności.
Nasze plany na następne 6 miesięcy (styczeń –czerwiec 2019) realizacji Podprogramu 2018:
przekazanie 24 450 ton żywności do 706 600 osób;
przekazanie żywności w formie 2 047 354 paczek  oraz 1 438 443 posiłków;
przeprowadzenie 3417 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 52 981 osób.

Więcej informacji o programie: POPZ 2014-2020

25 stycznia 2019

Ogłoszenie o zamówieniu

Federacja Polskich Banków Żywności jako podmiot realizujący w partnerstwie ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytutem Ochrony Środowiska – PIB, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolniczego,... czytaj dalej

25 stycznia 2019

10 350 ton żywności trafiło do 625 000 osób – podsumowanie I kwartału realizacji POPŻ 2014-2020

Za nami 3 miesiące (październik – grudzień 2018) realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018. Banki Żywności w ramach Podprogramu 2018 współpracowały z 1311 organizacjami... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności