14 stycznia 2020

Ale jaja! Kulinarnie Mocni wchodzą w nowy rok

Ale jaja! – pod taką nazwą odbyła się druga odsłona warsztatów kulinarnych w ramach programu edukacyjnego „Kulinarnie mocni”. To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, właściciela marki Kamis. Kolejny raz łączą siły, aby uczyć zdrowego i pomysłowego gotowania, a także mądrego zarządzania produktami. Piąta edycja programu zwraca szczególną uwagę na problem marnowania żywności.

Druga odsłona warsztatów miała miejsce 10 stycznia i tym razem, edukatorzy Banków Żywności wspólnie z Maciejem Wawryniukiem, Szefem Kuchni Kamis, gotowali w podwarszawskim Stefanowie, w siedzibie firmy McCormick Polska. Na temat przewodni wybrano jajka – produkt łatwo dostępny, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W połączeniu z przyprawami i nawet niewielką ilością dodatków pozwala przygotować pożywne posiłki bez względu na porę dnia i preferencje smakowe – od wytrawnych do słodkich dań. Podczas piątkowego spotkania jajka stanowiły wiodący składnik wszystkich opracowywanych przepisów, a także zainspirowały organizatorów do stworzenia hasła patronującego drugiej odsłonie warsztatów: Ale jaja!

Najnowszy raport Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2019”[1] podaje, że jednym z powodów marnowania żywności jest mała kreatywność w kuchni.

Choć trudno w to uwierzyć, aż 10 % badanych przyznaje, że wyrzuca jedzenie, bo nie ma pomysłu na wykorzystanie danego produktu. To chyba najbardziej absurdalny powód marnowania jedzenia, dlatego razem z marką Kamis chcemy inspirować i udowadniać, że naprawdę w prosty sposób można wyczarować pyszne danie z dowolnego produktu – komentuje Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Dlatego podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”, organizatorzy zachęcają do otwartości na smaki i nowe doświadczenia podczas gotowania. Nieodzowne znaczenie ma także nauka technik kulinarnych, dzięki którym edukatorzy zyskują odwagę do eksperymentowania w kuchni – modyfikowania przepisów, zamieniania produktów na inne, tworzenia własnych kompozycji smakowych.

Moją rolą, jako trenera edukatorów Banków Żywności, jest przekazywanie wiedzy, jak gotować w prosty i szybki sposób z wykorzystaniem podstawowych składników. Stworzenie pełnowartościowych, a przede wszystkim zdrowych posiłków nie wymaga koszyka pełnego zakupów. Często wystarczy kilka produktów, ulubione przyprawy i trochę inwencji twórczej – mówi Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, ekspert programu „Kulinarnie Mocni”.

Więcej o programie: www.bankizywnosci.pl/kulinarnie-mocni/ i www.kulinarniemocni.pl

 

[1] Na podstawie: „Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności”, prof. Dr hab. D. Kołożyn – Krajewska, dr inż. B. Bilska, dr inż. M. Tomaszewska, SGGW 2019

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności