Kulinarnie Mocni

Kulinarnie Mocni to projekt będący wspólną inicjatywą Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis. Jest to przykład współpracy organizacji pozarządowej i biznesu, który wykracza poza schematyczne ramy współpracy.

Projekt skierowany jest do edukatorów, którzy tworzą Akademię Edukatorów w Bankach Żywności. Są to dietetycy, kucharze, nauczyciele, pracownicy społeczni,  którzy prowadzą warsztaty w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ), realizowanego przez Banki Żywności. Autorem przepisów i „szkoleniowcem” edukatorów jest Szef kuchni KAMIS, Maciej Wawryniuk.

Od 2015 roku, Banki Żywności, oprócz przekazywania żywności rozpoczęły działania edukacyjne, których celem jest włączenie społeczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz usamodzielnienie i podniesienie kompetencji odbiorców żywności w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Zeszłoroczna edycja działań towarzyszących organizowanych przez 32 Banki Żywności tj. ogólnopolskich warsztatów w ramach POPŻ, która rozpoczęła się w 2015 r. i trwała do późnej wiosny 2016 r., okazała się wielkim sukcesem. W ponad 5,2 tys. warsztatów wzięło udział w sumie 75,6 tys. osób. Największym uznaniem wśród beneficjentów cieszyły się warsztaty kulinarne. W czasie warsztatów,  osoby zagrożone wykluczeniem społecznym wspólnie gotują potrawy z produktów jakie otrzymują w ramach programu.

Aby zapewnić wysoką jakość warsztatów kulinarnych powstał projekt Kulinarnie Mocni. Projekt ma zachęcić edukatorów, prowadzących warsztaty z odbiorcami żywności,  aby wykorzystywali do przygotowywania dań zioła i przyprawy, aby potrawy było smaczne i zdrowe. Celem projektu jest również otworzenie w edukatorach kreatywność i otwartość na smaki. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” stanowią przykład wzorcowego warsztatu kulinarnego oraz zdobycie przez uczestników umiejętności prezentowania przepisu – warsztat trenerski. Przepisy wykorzystywane na warsztatach są inspiracją do prowadzenia ciekawych, angażujących warsztatów kulinarnych z uczestnikami programu POPŻ.