25 stycznia 2019

Banki Żywności w Polsce czekają na ustawę o niemarnowaniu żywności

17 stycznia miało miejsce posiedzenie Komisji Sejmowej z udziałem instytucji rządowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, NFOŚiGW, oraz podmiotów społecznych, w tym między innymi Federacji Polskich Banków Żywności, w sprawie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Organizacje uczestniczące w jej opracowywaniu liczą na to, że wejdzie ona w życie w pierwszej połowie 2019 roku.

Ustawa w obecnym kształcie ma poparcie organizacji społecznych i rządu. Aktualnie trwają prace nad ostatecznym jej kształtem. Według szacunków Banków Żywności, nowe przepisy pozwoliłyby na ocalenie nawet 100  tysięcy ton żywności rocznie z samych sklepów.  Obecnie w Polsce wg jedynych dostępnych na ten moment danych marnowanych jest 9 mln ton żywności w całym łańcuchu żywności, poczynając od rolników, producentów, poprzez dystrybucję, aż do konsumentów. Niektóre sklepy wielkopowierzchniowe korzystając z wprowadzonych zwolnień VAT w 2013 roku, przekazują nadwyżki produktów Bankom Żywności od dłuższego czasu. Współpraca ta jest na bardzo dobrym poziomie i rok do roku rodzi ona jeszcze większe zaangażowanie i zainteresowanie, także ze strony nowych sieci. Banki Żywności tylko w 2018 roku pozyskały z sieci 10 tysięcy ton żywności.

Banki Żywności popierają ustawę. Projekt ma za zadanie przeciwdziałać marnowaniu jedzenia w handlu, ale również budować świadomość problemu marnowania żywności w społeczeństwie. Prawdą jest, że choć sklepy marnują stosunkowo najmniej w całym łańcuchu, to jednak w największym stopniu odpowiadają za kreowanie konsumenckich postaw. Żywność z sieci jest łatwa do zidentyfikowania i wdrożenie ustawy może wzmocnić rozwój aktywności lokalnej. Sklepy też utrzymują ścisły kontakt z konsumentami i na tym etapie można dużo zrobić edukacyjnie dla obszaru należytego gospodarowania żywnością  – mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Zgodnie z zapisami ustawy każdy ze sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych będzie zobowiązany do zawarcia umowy z organizacją społeczną, która może zagospodarować żywność i przekazać ją potrzebującym. Sprzedawcy żywności będą zobowiązani do zawarcia pierwszej umowy w terminie 2 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy. Od każdego kilograma będą, też płacić około 10 groszy na rzecz lepszego gospodarowania żywnością. Środki tak uzyskane byłyby wykorzystane na tworzenie infrastruktury do zagospodarowywania żywności i na edukację o niemarnowaniu produktów.

 

Jak podkreśla Marek Borowski, sprawna realizacja ustawy będzie się wiązać z dużym wyzwaniem dla wszystkich zaangażowanych podmiotów: – Choć w projekcie częściowo są zapisane środki na wsparcie finansowe dla organizacji pozarządowych, to bardzo istotne będzie zaangażowanie wszystkich podmiotów, a więc sklepów, samorządów, rządu oraz ngo. Jednym z rozwiązań może być rozwój ekonomii społecznej i tworzenie punktów gastronomicznych, czyli większej ilości miejsc, typu jadłodajnie, które będą mogły zagospodarować żywność ze sklepów na cele dobroczynne.

Prace nad ustawą trwają od 2016 roku. Od tego czasu testowano w projekcie różne rozwiązania, które funkcjonują np. w innych krajach, pod kątem wprowadzenia ich w Polsce zgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu bezpieczeństwa żywności. To też wpłynęło na czas tworzenia i konsultacji ustawy.

Link do strony Sejmu, gdzie można śledzić postępy prac nad Senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/druk.xsp?nr=2431

15 lipca 2025

Piękno w „brzydkich” warzywach i owocach

Kiedy myślisz o owocach i warzywach, prawdopodobnie wyobrażasz sobie błyszczące jabłka, idealnie ukształtowane marchewki i nieskazitelne ziemniaki. Większość z nas instynktownie wybiera „perfekcyjnie... czytaj dalej

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności