15 listopada 2018
W trosce o żywność – współpraca Banków Żywności z Polski, Czech, Słowacji i Węgier z sieciami handlowymi
„W trosce o żywność” to tytuł publikacji, która jest jednym z efektów projektu prowadzonego w latach 2017-2018 „Bank pomysłów, jak współpracować z sieciami handlowymi bardziej efektywnie” finansowanego z Funduszu Wyszehradzkiego. Zakłada on współpracę i wymianę doświadczeń Banków Żywności z 4 krajów: Polski, Republiki Czeskiej, Słowacji i Węgier.
W każdym z tych krajów działają Banki Żywności, które współpracują z sieciami handlowymi i producentami żywności. Pozyskują one pełnowartościowe produkty i dystrybuują je do osób potrzebujących poprzez współpracę z sieciami handlowymi. Mechanizmy odbioru żywności są podobne we wszystkich krajach, dostosowane jednak do lokalnych warunków. W trakcie projektu miały miejsce 4 wizyty studyjne, mające na celu wymianę doświadczeń pomiędzy poszczególnymi krajami: w Polsce (październik 2017), na Słowacji (styczeń 2018), w Budapeszcie (maj 2018) i w Republice Czeskiej (wrzesień 2018). Podczas tych wizyt uczestnicy poznawali rozwiązania wypracowane we współpracy z różnymi sieciami handlowymi, z jakimi w danym kraju współpracują Banki Żywności.
Doświadczenia te zostały zebrane w publikacji elektronicznej, która powstała w trzech wersjach językowych: angielskiej, polskiej oraz czesko-słowackiej. Będą one upowszechniane w Bankach Żywności zrzeszonych wśród Banków z tych czterech krajów, oraz wśród pozostałych Banków Europejskich w ramach Federation of European Food Bank (FEBA).
Publikacja w języku polskim do pobrania tutaj.