19 grudnia 2023

Pobierz Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego

Federacja Polskich Banków Żywności prezentuje „Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego” dotyczący ograniczenia marnowania żywności. Publikacja została przygotowana w ramach projektu „Samorządy nie marnują”.

Współpraca między samorządami a organizacjami pozarządowymi stanowi kluczowy element w walce z problemem marnowania żywności w Polsce. Naturalnym i pierwszym forum współpracy samorządu i organizacji pozarządowych są rady działalności pożytku publicznego. Z uwagi na międzysektorowy charakter Państwa gremiów jesteście dla nas naturalnymi partnerami do rozmowy o działaniach na rzecz ograniczenia marnowana żywności.

W związku z tym został opracowany poradnik wskazujący ogólne uwarunkowania prawne, które umożliwiają taką współpracę oraz zbiór rekomendacji dotyczących tego, co jednostki samorządu terytorialnego mogą zrobić samodzielnie lub wspólnie z NGO, żeby ograniczyć marnowanie żywności na swoim terenie.

Pobierz Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego

Pobierz plik

Wyślij link do pobrania do:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w związku z pobraniem pliku. Obowiązek informacyjny

 

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności