29 października 2017

Budowa współpracy z sieciami handlowymi w Europie Środkowej

Nowy projekt z Funduszu Wyszehradzkiego

“Bank pomysłów związanych z przeciwdziałaniem marnowania żywności – jak zwiększyć efektywność współpracy z sieciami handlowymi?” to projekt realizowany przez Banki Żywności z Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Ma on na celu poprawę procesu odbioru żywności zagrożonej zmarnowaniem z sieci supermarketów i dostarczania jej do ludzi w potrzebie we współpracy z organizacjami pomocowymi.

W projekcie zaplanowano trzy wizyty studyjne, w Polsce, na Słowacji i na Węgrzech, podczas których Banki Żywności z 4 krajów będą wymieniali się doświadczeniami i rozwiązaniami w obszarze budowania i wspierania sieci organizacji pomocowych, współpracy z sieciami handlowymi i bardziej efektywnej koordynacji procesu ratowania i przekazywania żywności potrzebującym. Powstanie też e-publikacja opisująca dobre praktyki w tym zakresie oraz grupa ekspercka działająca na rzecz budowania współpracy z sieciami handlowymi.

Projekt realizowany jest przez 4 partnerów z Europy Środkowej, Federację Polskich Banków Żywności z Polski, Węgierski Bank Żywności (Magyar Élelmiszerbank Egyesület), Czeską Federację Banków Żywności (Česká federace potravinových bank), Słowacki Bank Żywności (Potravinova Banka Slovenska), dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki.

Więcej informacji na temat funduszu:

www.visegradfund.org

linki do stron organizacji partnerskich:

Magyar Élelmiszerbank Egyesület: www.elelmiszerbank.hu

Česká federace potravinových bank: www.potravinovabanka.cz

Potravinova Banka Slovenska http://www.pbs.sk/09

25 marca 2024

195 ton w Wielkanocnej Zbiórce Żywności

Banki Żywności zakończyły pierwszy etap Wielkanocnej Zbiórki Żywności w 2024 roku, w który zaangażowały się sieci handlowe w całej Polsce. Ciągle trwa zbiórka online na stronie https://zbiorkazywnosci.pl/,... czytaj dalej

13 marca 2024

Stawka VAT na żywność – stanowisko Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności z niepokojem przyjęła decyzję Ministerstwa Finansów z dnia 12 marca br. o nieprzedłużaniu okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze. Oznacza to, że... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności