29 października 2017

Budowa współpracy z sieciami handlowymi w Europie Środkowej

Nowy projekt z Funduszu Wyszehradzkiego

“Bank pomysłów związanych z przeciwdziałaniem marnowania żywności – jak zwiększyć efektywność współpracy z sieciami handlowymi?” to projekt realizowany przez Banki Żywności z Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Ma on na celu poprawę procesu odbioru żywności zagrożonej zmarnowaniem z sieci supermarketów i dostarczania jej do ludzi w potrzebie we współpracy z organizacjami pomocowymi.

W projekcie zaplanowano trzy wizyty studyjne, w Polsce, na Słowacji i na Węgrzech, podczas których Banki Żywności z 4 krajów będą wymieniali się doświadczeniami i rozwiązaniami w obszarze budowania i wspierania sieci organizacji pomocowych, współpracy z sieciami handlowymi i bardziej efektywnej koordynacji procesu ratowania i przekazywania żywności potrzebującym. Powstanie też e-publikacja opisująca dobre praktyki w tym zakresie oraz grupa ekspercka działająca na rzecz budowania współpracy z sieciami handlowymi.

Projekt realizowany jest przez 4 partnerów z Europy Środkowej, Federację Polskich Banków Żywności z Polski, Węgierski Bank Żywności (Magyar Élelmiszerbank Egyesület), Czeską Federację Banków Żywności (Česká federace potravinových bank), Słowacki Bank Żywności (Potravinova Banka Slovenska), dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki.

Więcej informacji na temat funduszu:

www.visegradfund.org

linki do stron organizacji partnerskich:

Magyar Élelmiszerbank Egyesület: www.elelmiszerbank.hu

Česká federace potravinových bank: www.potravinovabanka.cz

Potravinova Banka Slovenska http://www.pbs.sk/09

7 marca 2018

Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy... czytaj dalej

17 kwietnia 2018

Ruszyła II edycja programu “Extra Szkolna Stołówka”

Trwa program „Extra Szkolna Stołówka”, którego celem jest poprawa warunków, w jakich dzieci spożywają posiłki w szkole, a także edukacja dotycząca kształtowania w najmłodszych właściwych nawyków... czytaj dalej

23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności