26 lipca 2021

Konsultacje „Strategii racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”

W ramach programu PROM, którego liderem jest Federacja Polskich Banków Żywności, powstał projekt dokumentu – „Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. Strategia została opracowana przez Krajowy Ośrodek Rolnictwa i jest to pierwsza w Polsce próba kompleksowego zajęcia się kwestią przeciwdziałania stratom i ograniczania marnotrawstwa żywności na poziomie krajowym wraz z analizą stanu obecnego.

Właśnie trwają konsultacje zewnętrzne tego dokumentu, zapraszamy do zgłaszania uwag, wszelkie szczegóły na stronie: PROM – Konsultacje zewnętrzne dokumentu pt. „Strategii racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (kowr.gov.pl)

2 grudnia 2021

Druga edycja kampanii Ambition dla Banków Żywności

Ponownie rozpoczyna się sprzedaż wybranych produktów marki Ambition w sieci Biedronka. Zostaną one specjalnie oznaczone pomarańczową plakietką, ponieważ część dochodu z ich sprzedaży trafi do Banków Żywności.... czytaj dalej

1 grudnia 2021

Pandemia i inflacja stoją na drodze Świątecznej Zbiórki Żywności – oznacza to, że część rodzin spędzi głodne święta

Świąteczna Zbiórka Żywności, która odbyła się w ponad 2 000 sklepów w całej Polsce w dniach 26-27 listopada br., zakończyła się zebraniem zaledwie 250 ton produktów żywnościowych. To aż o 70% mniej niż... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności