26 lipca 2021

Konsultacje „Strategii racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”

W ramach programu PROM, którego liderem jest Federacja Polskich Banków Żywności, powstał projekt dokumentu – „Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. Strategia została opracowana przez Krajowy Ośrodek Rolnictwa i jest to pierwsza w Polsce próba kompleksowego zajęcia się kwestią przeciwdziałania stratom i ograniczania marnotrawstwa żywności na poziomie krajowym wraz z analizą stanu obecnego.

Właśnie trwają konsultacje zewnętrzne tego dokumentu, zapraszamy do zgłaszania uwag, wszelkie szczegóły na stronie: PROM – Konsultacje zewnętrzne dokumentu pt. „Strategii racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (kowr.gov.pl)

27 czerwca 2025

Najczęściej Marnowane Produkty

Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej

17 czerwca 2025

Ile żywności marnują europejscy obywatele?

Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności