7 marca 2018
Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności
scena z: Kamila Szczawińska, fot. Piętka Mieszko/AKPA
Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy przed sklepem, proszących o żywność. Nie pozwala na to ich godność. Misją Banków Żywności jest stałe docieranie do takich osób z pomocą. To również dla nich organizowana jest cykliczna Wielkanocna Zbiórka Żywności, która w tym roku odbędzie się 16-17 marca, w ponad 300 miastach Polski. Pokażmy w tych dniach wszystkim potrzebującym wsparcia, że ich widzimy.
– Nasze zbiórki pokazują dużą ofiarność społeczeństwa. Polacy już nieraz udowodnili, że lubią brać sprawy w swoje ręce. Przykładem jest zeszłoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności, kiedy przekazali 346 ton żywności, która trafiła do potrzebujących. Pozwoliło to zapewnić godną i spokojną Wielkanoc ponad 170 tysiącom osobom. – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności odbędzie się w dniach 16-17 marca w ponad 300 miastach Polski. Weźmie w niej udział 28 tysięcy wolontariuszy, którzy w ponad 2 tysiącach sklepów będą zachęcać do dzielenia się żywnością. Jest to zbiórka organizowana dobrowolnie przez te Banki z Federacji, które wyraziły taką potrzebę. Obecnie są to 23 Banki Żywności w prawie wszystkich województwach. Lista sklepów, w których można wziąć udział w akcji znajduje się na stronie http://bit.ly/WielkanocnaZbiórkaŻywności2018
Niezależnie od zbiórek, wszystkie 32 Banki Żywności będą wypełniały swoją naturalną misję, którą jest stałe przekazywanie produktów żywnościowych na pomoc potrzebującym, ze szczególnym uwzględnieniem okresu Wielkanocy.
– Nie trzeba dużych pieniędzy, tylko serca i chęci by dołożyć produkt do oznakowanych koszy, przy których, będą dyżurowali wolontariusze. Zachęcamy do przekazywania produktów z długimi terminami przydatności, takich jak: mąka, cukier, olej, konserwy, bakalie, słodycze – zaznacza Marek Borowski Prezes Zarządu, Federacji Polskich Banków Żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności przypomina jednocześnie, że zbiórki żywności od 2014 roku nie wymagają wystawianego przez urząd państwowy zezwolenia, co pozwoliło uprościć procedury, związane z ich rejestracją, w porównaniu do wcześniejszych regulacji. Jest to wspólny sukces organizacji pozarządowych, które przez wiele lat pracowały nad zmianą rozporządzeń prawnych. W konsultacje, od samego początku aktywnie angażowała się Federacja Polskich Banków Żywności. Dlatego też, również teraz, aktywnie wspiera obecny apel wielu organizacji pozarządowych, dotyczący pozostawienia ustawy o zbiórkach publicznych, w jej dotychczasowym kształcie. Z apelem można się zapoznać na stronie: http://obserwatoriumdemokracji.pl/wp-content/uploads/2018/02/apel_05022018.pdf