15 stycznia 2018

O foodwaste na konferencji CSR

16 stycznia 2018 roku będziemy gościem konferencji CSR organizowanej przez Uczelnię SGTIR/ Vistula. Głównym tematem spotkania jest niemarnowanie żywności oraz trendy foodwaste i zerowaste.

Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji będzie opowiadać o międzynarodowym projekcie STREFOWA, w który Federacja Polskich Banków Żywności angażuje się razem z  innymi dziesięcioma partnerami z 5 krajów Europy Środkowej (Austria, Czechy, Węgry i Włochy). W ramach projektu podejmowane są działania mające na celu zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów żywnościowych i zagospodarowanie tych, które jednak powstały. Działania te obejmują cały łańcuch przetwarzania żywności „od pola do stołu” (np. rolników, sklepy, hotele, konsumentów indywidualnych) i mają różnoraki charakter – prowadzone są badania pilotażowe, opracowywane wytyczne i tworzona jest międzynarodowa sieć współpracy interesariuszy.

 

 

Konferencje CSR odbywają się na Uczelni Vistula co roku w styczniu z ramienia dr Krzysztofa Celucha. W tym roku spotkanie organizowane jest poza uczelnią w Warsztacie Warszawskim na Placu Konstytucji  i kierowane do szerszego grona osób, tj. do studentów międzynarodowego programu Intertour prowadzonego na Uczelni SGTIR/Vistula, a także osób zainteresowanych tematyką food waste, jak i zero waste.

Po konferencji studenci otrzymają światowe certyfikaty Travelife, jako Travelife Sustainability Manager.  Udział w konferencji jest bezpłatny, jednak wymagana jest rejestracja [link do formularza].

31 stycznia 2018

Ponad 1,6 mln paczek żywnościowych i 600 tys. posiłków dla potrzebujących

Banki Żywności, od sierpnia do grudnia 2017 roku, dotarły z pomocą żywnościową za pośrednictwem organizacji partnerskich, do 683 000 osób przekazując ponad 14 tysięcy ton żywności. Ten wymiar pomocy, ma jeszcze... czytaj dalej

15 stycznia 2018

O foodwaste na konferencji CSR

16 stycznia 2018 roku będziemy gościem konferencji CSR organizowanej przez Uczelnię SGTIR/ Vistula. Głównym tematem spotkania jest niemarnowanie żywności oraz trendy foodwaste i zerowaste. Maria Kowalewska,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności