15 stycznia 2018

O foodwaste na konferencji CSR

16 stycznia 2018 roku będziemy gościem konferencji CSR organizowanej przez Uczelnię SGTIR/ Vistula. Głównym tematem spotkania jest niemarnowanie żywności oraz trendy foodwaste i zerowaste.

Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji będzie opowiadać o międzynarodowym projekcie STREFOWA, w który Federacja Polskich Banków Żywności angażuje się razem z  innymi dziesięcioma partnerami z 5 krajów Europy Środkowej (Austria, Czechy, Węgry i Włochy). W ramach projektu podejmowane są działania mające na celu zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów żywnościowych i zagospodarowanie tych, które jednak powstały. Działania te obejmują cały łańcuch przetwarzania żywności „od pola do stołu” (np. rolników, sklepy, hotele, konsumentów indywidualnych) i mają różnoraki charakter – prowadzone są badania pilotażowe, opracowywane wytyczne i tworzona jest międzynarodowa sieć współpracy interesariuszy.

 

 

Konferencje CSR odbywają się na Uczelni Vistula co roku w styczniu z ramienia dr Krzysztofa Celucha. W tym roku spotkanie organizowane jest poza uczelnią w Warsztacie Warszawskim na Placu Konstytucji  i kierowane do szerszego grona osób, tj. do studentów międzynarodowego programu Intertour prowadzonego na Uczelni SGTIR/Vistula, a także osób zainteresowanych tematyką food waste, jak i zero waste.

Po konferencji studenci otrzymają światowe certyfikaty Travelife, jako Travelife Sustainability Manager.  Udział w konferencji jest bezpłatny, jednak wymagana jest rejestracja [link do formularza].

7 marca 2018

Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy... czytaj dalej

17 kwietnia 2018

Ruszyła II edycja programu “Extra Szkolna Stołówka”

Trwa program „Extra Szkolna Stołówka”, którego celem jest poprawa warunków, w jakich dzieci spożywają posiłki w szkole, a także edukacja dotycząca kształtowania w najmłodszych właściwych nawyków... czytaj dalej

23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności