Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Z dniem 30 września 2023 roku Federacja Polskich Banków Żywności zakończyła realizację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Banki zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności przekazywały pomoc żywnościową poprzez swoje organizacje partnerskie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Przez 9 lat realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa wsparcie trafiała do około 680 000 osób każdego roku. Łącznie otrzymały one żywność o wadze 260 000 ton, 27,5 mln paczek żywnościowych i 10 mln wydanych posiłków.
Dzięki POPŻ zapewnialiśmy wsparcie osobom najuboższym w postaci posiłków i paczek żywnościowych, które przekazywane były przez organizacje współpracujące z Bankami Żywności. Za zarządzanie programem odpowiedzialne było Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, za proces dystrybucji żywności odpowiadał natomiast Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Z pomocy tej skorzystać mogły osoby w najtrudniejszej sytuacji życiowej, których dochód nie przekroczył określonego poziomu, uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej. Program realizowany był w kilkumiesięcznych cyklach, w ramach których obowiązywały określone zasady i możliwości korzystania ze wsparcia.
Żeby uzyskać pomoc w ramach POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej zwracała się do Ośrodka Pomocy Społecznej, skąd otrzymywała skierowanie do obioru paczki żywnościowej lub do skorzystania z posiłku.
Ważnym elementem Programu były działania towarzyszące, realizowane w formie warsztatów kulinarnych, dietetycznych, edukacji ekonomicznej i programów edukacyjnych. Przez cały okres trwania Programu Federacja Polskich Banków Żywności zrealizowała łącznie 31 000 działań dla 450 000 odbiorców.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter