20 stycznia 2021

Pomoc trafiła do ponad 718 tysięcy osób potrzebujących!

Podsumowaliśmy Podprogram 2019 POPŻ – w jego ramach przekazaliśmy aż 38 198 ton żywności – to fantastyczny wynik! Z tych produktów przygotowano 1,9 mln posiłków oraz ponad 3,3 mln paczek żywnościowych.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD), który zapewnia wsparcie osobom najuboższym. Za zarządzanie programem odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, natomiast za proces dystrybucji żywności – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Z pomocy mogą skorzystać m.in. osoby starsze, chore, bezrobotne, niepełnosprawne, które uzyskały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej. Paczki i posiłki trafiają do beneficjentów w całej Polsce poprzez 31 Banków Żywności, które współpracują z 1448 lokalnymi organizacjami partnerskimi.

POPŻ to niezwykła inicjatywa, bo opiera się na partnerstwie instytucji publicznych, samorządowych i organizacji pozarządowych, bez którego trudno byłoby zorganizować wsparcie na tak dużą skalę. Dzięki temu, że działamy razem, wszystko przebiega sprawnie i docieramy do najbardziej potrzebujących. A tych niestety przybywa… W Polsce 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, a z powodu pandemii w ciężkim położeniu są najsłabsi, którzy już i tak wcześniej borykali się z wieloma problemami. Dlatego bardzo się cieszymy, że kolejny rok koordynujemy ten program.

– komentuje Beata Ciepła, Wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności i Prezes Banku Żywności w Krakowie.

W Podprogramie 2019 ze wsparcia skorzystały aż 718 532 osoby, które otrzymały posiłki oraz artykuły spożywcze, w tym m.in. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier.

Ale POPŻ to nie tylko pomoc żywnościowa – to również działania towarzyszące, dzięki którym jego odbiorcy zdobywają wiedzę i umiejętności. W tej edycji edukatorzy Banków Żywności przeprowadzili prawie 5,5 tys. warsztatów kulinarnych, dietetycznych, na temat niemarnowania jedzenia, finansowych i innych działań aktywizujących dla ponad 58 tysięcy osób. Podczas tych zajęć uczestnicy nie tylko mieli szansę nauczyć się gotować zdrowe i smaczne potrawy, ale też zarządzać domowym budżetem oraz uświadomić sobie, jak poważne konsekwencje wynikają z marnowania żywności.

Kolejny etap projektu POPŻ 2014-2020, podprogram 2020, właśnie się rozpoczął, więcej informacji o programie: POPŻ 2014-2020.

 

Czy wiesz, że w ubiegłym roku taka pomoc trafiła do 7️⃣1️⃣8️⃣ 0️⃣0️⃣0️⃣ potrzebujących?

???? Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa znów jest realizowany w całej Polsce w 31 Bankach Żywności ????

Opublikowany przez Banki Żywności Środa, 20 stycznia 2021

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Zbiórka żywności dla seniorów

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności