19 grudnia 2023

Pobierz Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego

Federacja Polskich Banków Żywności prezentuje „Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego” dotyczący ograniczenia marnowania żywności. Publikacja została przygotowana w ramach projektu „Samorządy nie marnują”.

Współpraca między samorządami a organizacjami pozarządowymi stanowi kluczowy element w walce z problemem marnowania żywności w Polsce. Naturalnym i pierwszym forum współpracy samorządu i organizacji pozarządowych są rady działalności pożytku publicznego. Z uwagi na międzysektorowy charakter Państwa gremiów jesteście dla nas naturalnymi partnerami do rozmowy o działaniach na rzecz ograniczenia marnowana żywności.

W związku z tym został opracowany poradnik wskazujący ogólne uwarunkowania prawne, które umożliwiają taką współpracę oraz zbiór rekomendacji dotyczących tego, co jednostki samorządu terytorialnego mogą zrobić samodzielnie lub wspólnie z NGO, żeby ograniczyć marnowanie żywności na swoim terenie.

Pobierz Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego

Pobierz plik

Wyślij link do pobrania do:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w związku z pobraniem pliku. Obowiązek informacyjny

 

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Zbiórka żywności dla seniorów

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności