Ekomisja – wyniki konkursu
Banki Żywności od kilku lat prowadzą szeroko zakrojoną akcją edukacyjną wśród dzieci ze szkół podstawowych – „Ekomisję”. Jednym z corocznych elementów tej akcji jest konkurs plastyczny, w... czytaj dalej
Federacja Polskich Banków Żywności prezentuje „Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego” dotyczący ograniczenia marnowania żywności. Publikacja została przygotowana w ramach projektu „Samorządy nie marnują”.
Współpraca między samorządami a organizacjami pozarządowymi stanowi kluczowy element w walce z problemem marnowania żywności w Polsce. Naturalnym i pierwszym forum współpracy samorządu i organizacji pozarządowych są rady działalności pożytku publicznego. Z uwagi na międzysektorowy charakter Państwa gremiów jesteście dla nas naturalnymi partnerami do rozmowy o działaniach na rzecz ograniczenia marnowana żywności.
W związku z tym został opracowany poradnik wskazujący ogólne uwarunkowania prawne, które umożliwiają taką współpracę oraz zbiór rekomendacji dotyczących tego, co jednostki samorządu terytorialnego mogą zrobić samodzielnie lub wspólnie z NGO, żeby ograniczyć marnowanie żywności na swoim terenie.
Wyślij link do pobrania do:
Banki Żywności od kilku lat prowadzą szeroko zakrojoną akcją edukacyjną wśród dzieci ze szkół podstawowych – „Ekomisję”. Jednym z corocznych elementów tej akcji jest konkurs plastyczny, w... czytaj dalej
Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter