19 grudnia 2023

Pobierz Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego

Federacja Polskich Banków Żywności prezentuje „Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego” dotyczący ograniczenia marnowania żywności. Publikacja została przygotowana w ramach projektu „Samorządy nie marnują”.

Współpraca między samorządami a organizacjami pozarządowymi stanowi kluczowy element w walce z problemem marnowania żywności w Polsce. Naturalnym i pierwszym forum współpracy samorządu i organizacji pozarządowych są rady działalności pożytku publicznego. Z uwagi na międzysektorowy charakter Państwa gremiów jesteście dla nas naturalnymi partnerami do rozmowy o działaniach na rzecz ograniczenia marnowana żywności.

W związku z tym został opracowany poradnik wskazujący ogólne uwarunkowania prawne, które umożliwiają taką współpracę oraz zbiór rekomendacji dotyczących tego, co jednostki samorządu terytorialnego mogą zrobić samodzielnie lub wspólnie z NGO, żeby ograniczyć marnowanie żywności na swoim terenie.

Pobierz Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego

Pobierz plik

Wyślij link do pobrania do:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w związku z pobraniem pliku. Obowiązek informacyjny

 

25 marca 2024

195 ton w Wielkanocnej Zbiórce Żywności

Banki Żywności zakończyły pierwszy etap Wielkanocnej Zbiórki Żywności w 2024 roku, w który zaangażowały się sieci handlowe w całej Polsce. Ciągle trwa zbiórka online na stronie https://zbiorkazywnosci.pl/,... czytaj dalej

13 marca 2024

Stawka VAT na żywność – stanowisko Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności z niepokojem przyjęła decyzję Ministerstwa Finansów z dnia 12 marca br. o nieprzedłużaniu okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze. Oznacza to, że... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności