6 maja 2019

Za nami kolejne 6 miesięcy działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa!

Pierwsze pół roku kolejnej odsłony POPŻ, tzw. Podprogramu 2018 dobiegło końca. W okresie od października 2018 do marca br. udało się już przekazać 23 255 ton żywności osobom potrzebującym. Co jeszcze wydarzyło się w tym czasie?

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Aby otrzymać pomoc z POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zgłosić się do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej, skąd dostanie skierowanie do odbioru paczki żywnościowej lub posiłku. Z programu korzystają głównie osoby starsze, chore, bezrobotne czy rodzice samotnie wychowujący dzieci, spełniające określone wymogi finansowe.

Banki Żywności w ramach POPŻ dystrybuują artykuły dostarczane przez producentów. Do osób w trudnej sytuacji życiowej trafiają np. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier. Na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy wspomniana żywność trafiła aż do 713 935 osób potrzebujących.

Osoby te często potrzebują również wsparcia na innych polach. Od 2015 roku w ramach projektu organizowane są także działania towarzyszące – warsztaty dietetyczne, kulinarne,  nt. niemarnowania żywności oraz ekonomiczne. W ciągu ostatniego pół roku odbyło się ponad 3440 zajęć, w liczba słuchaczy przekroczyła 58 300 osób.

Więcej informacji o programie: POPZ 2014-2020

12 września 2019

Zaproszenie do składania ofert, zapytanie ofertowe 2/2019/PROM

Szanowni Państwo, Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie zaprasza do składania ofert na realizację badań w ramach projektu ”Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu... czytaj dalej

22 sierpnia 2019

Nadchodzi ogromna zmiana. Banki Żywności przygotowują się do wejścia Ustawy w życie

Lada dzień nowe prawo nakładające na sklepy wielkopowierzchniowe obowiązek przekazywania niesprzedanej, ale dobrej jakościowo żywności organizacjom charytatywnym wejdzie w życie. Co zmieni Ustawa? Marnowanie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności