6 maja 2019

Za nami kolejne 6 miesięcy działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa!

Pierwsze pół roku kolejnej odsłony POPŻ, tzw. Podprogramu 2018 dobiegło końca. W okresie od października 2018 do marca br. udało się już przekazać 23 255 ton żywności osobom potrzebującym. Co jeszcze wydarzyło się w tym czasie?

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Aby otrzymać pomoc z POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zgłosić się do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej, skąd dostanie skierowanie do odbioru paczki żywnościowej lub posiłku. Z programu korzystają głównie osoby starsze, chore, bezrobotne czy rodzice samotnie wychowujący dzieci, spełniające określone wymogi finansowe.

Banki Żywności w ramach POPŻ dystrybuują artykuły dostarczane przez producentów. Do osób w trudnej sytuacji życiowej trafiają np. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier. Na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy wspomniana żywność trafiła aż do 713 935 osób potrzebujących.

Osoby te często potrzebują również wsparcia na innych polach. Od 2015 roku w ramach projektu organizowane są także działania towarzyszące – warsztaty dietetyczne, kulinarne,  nt. niemarnowania żywności oraz ekonomiczne. W ciągu ostatniego pół roku odbyło się ponad 3440 zajęć, w liczba słuchaczy przekroczyła 58 300 osób.

Więcej informacji o programie: POPZ 2014-2020

2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie... czytaj dalej

25 czerwca 2020

To jeszcze nie koniec. Epidemia trwa, a Banki Żywności wciąż niosą pomoc każdego dnia

Na początku epidemii wszyscy rzuciliśmy się na pomoc. Były zbiórki, wyzwania, grupy wolontariackie w mediach społecznościowych i sporo darowizn rzeczowych. Z biegiem czasu oswoiliśmy koronawirusa, zdjęliśmy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności