12 stycznia 2018

Projekt Federacji Polskich Banków Żywności nagrodzony

12 stycznia na Stadionie Narodowym odbyła się gala wręczenia nagród w ramach konkursu fotograficznego Selfie+. Projekt „Zupa Disco”, za którego realizację w Polsce odpowiadała Federacja Polskich Banków Żywności, otrzymał II nagrodę w kategorii „Twój projekt w jednym ujęciu”. Nagrodę odebrała Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji. Zupa Disco to akcja, która powstała w ramach międzynarodowego projektu Effect i polegała na wspólnym gotowaniu z produktów najczęściej marnowanych.

Celem projektu Effect jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności. Poprzez nowoczesne metody nauki takie jak edutainment, planszowa gra rodzinna, kanał kulinarny, staramy się przekonywać do idei niemarnowania jedzenia. O samej idei i organizowanych akcjach można dowiedzieć się więcej ze stron foodwasteeffect.eu/pl/home oraz www.niemarnuje.pl

Konkurs selfie+ jest zwieńczeniem całorocznych działań beneficjentów nad upowszechnianiem rezultatów swojej pracy na platformie. Platforma działa od 2015 roku, a została stworzona przez sektor Erasmus+ Edukacja szkolna. Formuła konkursu umożliwia za pomocą zdjęć najskuteczniejsze przedstawienie efektów swoich działań. Konkurs by przeprowadzony w dniach 24 kwietnia – 30 września 2017, a laureatów wyłonili eksperci. FRSE z zespołu programu Erasmus+, programu POWER, Polsko – Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży oraz Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży.

16 lipca 2018

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Produkty dla 759 573 potrzebujących – podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PODROGRAM 2017 Federacja Polskich Banków Żywności w okresie od sierpnia 2017 roku do czerwca 2018 roku... czytaj dalej

11 lipca 2018

Pilski Bank Żywności : Impreza z jajem w Strefie Kibica, czyli próba pobicia rekordu Polski

Największa Polska Jajecznica odnotowana w Polskiej Księdze Rekordów i Osobliwości została przygotowana w 2013 roku przez Waldemara Załuskiego, do jej wykonania wykorzystano 5000 jajek. W tym roku Pilski Bank... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności