5 października 2020

6. edycja projektu „Kulinarnie Mocni” – gotowanie online

Wspólnie z  firmą McCormick, właścicielem marki Kamis, już kolejny raz będziemy doskonalić umiejętności trenerskie naszych ekspertów. Pod okiem doskonałych kucharzy powstaną pyszne przepisy na zdrowe i zero-waste dania!

W tej edycji czeka nas dużo nowości. Przede wszystkim, ze względu na epidemię, stacjonarną formę warsztatów zamieniliśmy na gotowanie online – również na żywo. Zwiększyliśmy też częstotliwość spotkań – w tej edycji będziemy widywać się co miesiąc. Nowo zdobyte kompetencje posłużą naszym trenerom przy organizacji warsztatów w ramach unijnego programu pomocy POPŻ oraz innych aktywności edukacyjnych realizowanych przez Banki Żywności.

Za nami już pierwsze spotkanie w nowej formule! Maciej Wawryniuk – Szef Kuchni marki Kamis – przygotowywał dania z zielonymi warzywami, aby pomóc edukatorom „odczarowywać” je podczas warsztatów. Prowadzący po raz kolejny udowodnił, że nie ma rzeczy niemożliwych, i nawet cieszący się zwykle małą popularnością szpinak czy brukselkę można podać w taki sposób, żeby zasmakowały każdemu.

Ze względu na to, że to już 6. edycja projektu „Kulinarnie Mocni”, postanowiliśmy stworzyć książkę kucharską z wybranymi przepisami ze wszystkich dotychczasowych odsłon projektu. Materiał ukaże się w formie ebooka.

Więcej o programie: www.bankizywnosci.pl/kulinarnie-mocni/ i www.kulinarniemocni.pl

15 lipca 2025

Piękno w „brzydkich” warzywach i owocach

Kiedy myślisz o owocach i warzywach, prawdopodobnie wyobrażasz sobie błyszczące jabłka, idealnie ukształtowane marchewki i nieskazitelne ziemniaki. Większość z nas instynktownie wybiera „perfekcyjnie... czytaj dalej

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności