4 czerwca 2020

Zakończenie kolejnego etapu projektu. Nowe dane o skali marnowania żywności coraz bliżej

Przez ostatnie półtora roku naukowcy z SGGW i IOŚ badali co my, Polacy, robimy z żywnością – ile kupujemy, jak gotujemy i czy marnujemy jedzenie. Właśnie zakończyliśmy fazę badawczą w projekcie pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” (PROM). Na pełny raport zbiorczy przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, ale już wiemy, że warto!

W pierwszym etapie projektu PROM zależało nam na dokładnym sprawdzeniu, co się dzieje z żywnością i próbie odpowiedzi na pytanie, jak Polacy podchodzą do kwestii marnowania żywności. Za nami prace laboratoryjne (mikrobiologiczne i fizyko-chemiczne), badania ankietowe, jakościowe i wywiady. Analizowaliśmy poziom strat i marnotrawstwa żywności w 7 sektorach rolno-spożywczych (owocowo-warzywny, piekarsko-ciastkarski, mięsny, mleczarski, rybny, zbożowy, rzepaku i rzepiku) oraz w pozostałych ogniwach łańcucha żywności: pozyskiwanie surowca, przetwórstwo żywności, transport i magazynowanie. Badaniom poddaliśmy postępowanie z żywnością w handlu, zakładach gastronomicznych oraz w gospodarstwach domowych w aspekcie zapobiegania jego startom i marnowaniu.

Naukowcy przebadali laboratoryjnie produkty oznakowane „najlepiej spożyć przed” w 5 kategoriach produktów: mleko i przetwory mleczne, produkty zbożowe, produkty owocowo-warzywne, produkty mięsne i rybne, sosy i dania gotowe.

Powstała także analiza sytuacji organizacji, które zajmują się pomocą żywnościową we współpracy z Bankami Żywności. Okazuje się, że w niektórych przypadkach problemem bywa nawet dostęp do lodówki czy innych podstawowych sprzętów kuchennych. Za ten element badań odpowiedzialna była Federacja Polskich Banków Żywności.

Z pierwszej fazy projektu mamy łącznie kilkadziesiąt dokumentów, raportów, diagnoz. Byliśmy na  30 konferencjach ,  opublikowaliśmy ponad 20 artykułów w czasopismach naukowych i branżowych. Teraz zbieramy całość i przechodzimy do drugiego etapu prac, czyli fazy przygotowania do zastosowania. Liderem PROMu jest nadal FPBŻ, za to dołączają nowi partnerzy zadań, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa  i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.

KOWR jest odpowiedzialny za opracowanie „Krajowej strategii ograniczania strat i marnotrawstwa żywności” a PTTŻ za „Procedurę przekazywania żywności na cele społeczne – pilotaż”.

Pełny raport już niedługo!

 

25 marca 2024

195 ton w Wielkanocnej Zbiórce Żywności

Banki Żywności zakończyły pierwszy etap Wielkanocnej Zbiórki Żywności w 2024 roku, w który zaangażowały się sieci handlowe w całej Polsce. Ciągle trwa zbiórka online na stronie https://zbiorkazywnosci.pl/,... czytaj dalej

13 marca 2024

Stawka VAT na żywność – stanowisko Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności z niepokojem przyjęła decyzję Ministerstwa Finansów z dnia 12 marca br. o nieprzedłużaniu okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze. Oznacza to, że... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności