Banki Żywności to nie tylko organizacje zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją żywności dla osób potrzebujących. Federacja Polskich Banków Żywności jest także aktywnym uczestnikiem działań rzeczniczych, które mają na celu poprawę polityki społecznej, ograniczenie zjawiska marnowania jedzenia oraz wdrażanie systemowych rozwiązań wspierających organizacje pozarządowe.
Przedstawiciele Banków Żywności angażują się w prace Rady Działalności Pożytku Publicznego. W skład Rady wchodzi Błażej Krasoń, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, do której został wybrany, przy wsparciu innych organizacji pozarządowych. Rada jest jedynym ciałem instytucjonalizującym zasadę dialogu obywatelskiego oraz współpracę pomiędzy sektorem publicznym a trzecim sektorem. Celem Banków Żywności w ramach prac w Radzie jest reprezentacja interesów organizacji pozarządowych i ich wzmacnianie, przeciwdziałanie marnotrawstwu oraz ulepszanie łańcucha pomocy żywnościowej w Polsce.
Banki Żywności aktywnie uczestniczą także w obradach sejmowych podkomisji. Dorota Napiórkowska reprezentuje Federację Polskich Banków Żywności w obradach Podkomisji stałej ds. bezpieczeństwa żywności, eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością oraz sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych, działającej w ramach Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podczas której omawiano między innymi zagadnienie nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Prawnik Przemysław Żak uczestniczy w obradach Podkomisji stałej ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi, działającej w ramach Komisji Polityki Społecznej i Rodziny, a także w pracach Grupy roboczej ds. uproszczeń prawnych dla organizacji pozarządowych powołanej przez Przewodniczącą Komitetu ds. Pożytku Publicznego.
Ważnym tematem, w którym zabierała głos Federacja Polskich Banków Żywności była również ustawa o obronie cywilnej. Organizację reprezentował Łukasz Beier, który brał udział w posiedzeniach Podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o ochronie ludności i obronie cywilnej, działającej w ramach Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych.
Kolejnym obszarem działań Banków Żywności jest zaangażowanie w prace Polskiej Federacji Producentów Żywności. Dzięki obecności w Federacji zrzeszającej przedstawicieli biznesu Banki Żywności mogą reprezentować stanowisko trzeciego sektora w sprawach kluczowych dla łańcucha pomocy żywnościowej i uczestniczyć w głosowaniach. Reprezentatką Federacji Polskich Banków Żywności w tych obradach jest Joanna Barańska.
Zaangażowanie w działania rzecznicze pozwala Bankom Żywności na skuteczniejsze realizowanie swojej misji – zapewnienie, że żadna dobra żywność nie zostanie zmarnowana, a każdy, kto potrzebuje pomocy, otrzyma wsparcie. Dzięki partnerstwom i wspólnej pracy z instytucjami publicznymi oraz sektorem prywatnym Banki Żywności nie tylko ratują jedzenie, ale także wpływają na przyszłość systemu pomocy żywnościowej w Polsce i wspierają sieć ponad 3 000 współpracujących z nimi organizacji partnerskich.
Uwagi Banków Żywności do projektu rozporządzenia ws. badania sprawozdań finansowych OPP
Konferencja prasowa ws. nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Ostatni dzień, żeby uniknąć opłat. Czy sieci będą przekazywać żywność potrzebującym?
Nadchodzi ogromna zmiana. Banki Żywności przygotowują się do wejścia Ustawy w życie
Sklepy będą oddawać żywność – Ustawa podpisana przez Prezydenta
Banki Żywności w Polsce czekają na ustawę o niemarnowaniu żywności