26 marca 2025

Zakończenie projektu SUST_AID

W lutym zakończyliśmy działania w projekcie SUST-AID – Programy pomocy żywnościowej zrównoważonej ekologicznie w Europie: Kształcenie zawodowe w celu wzmocnienia zdolności i realizacji programu.

Z tej okazji mamy przyjemność podzielenia się kluczowymi rezultatami wypracowanymi w projekcie:

Platforma e-learningowa

Kluczowym elementem projektu jest platforma e-learningowej SUST-AID, ogólnodostępna i dostosowana do potrzeb specjalistów i wolontariuszy zajmujących się pomocą żywnościową. Na platformie można znaleźć krótkie i merytoryczne moduły o: bezpieczeństwie żywności, szczególnych potrzebach żywieniowych wrażliwych grup społecznych, komunikacji z beneficjentami pomocy jak również ogólną wiedze o zrównoważonych systemach i łańcuchach żywnościowych.

Link do platformy: https://sustaid-project.eu/pl/platforma-e-learningowa/

Krótki przewodnik jak zalogować się na platformie i jak się po niej poruszać: Przewodnik po platformie sustaid

Manual dla trenerów

Jest to bardzo kompleksowy materiał przygotowany dla trenerów, edukatorów i nauczycieli, którzy będą szkolić i edukować osoby zajmujące się pomocą żywnościową, ale także może posłużyć trenerom, którzy chcą sami rozwinąć swoje kompetencje w tym temacie. Kluczowe elementy manualu to:

  • Opis wszystkich elementów projektu wraz ze spotkaniami
  • Skrócona wersja treści modułów
  • Ćwiczenia warsztatowe do każdego modułu
  • Artykułu z obszaru wiedzy trenerskiej

Link do pobrania materiału: Przewodnik po programach VET i pomocy żywnościowej

 

Strona projektu: https://sustaid-project.eu/pl

Opis projektu na stronie Banków Żywności: https://bankizywnosci.pl/sust-aid/ Facebook projektu: https://www.facebook.com/share/1978NUFZgk/

27 czerwca 2025

Najczęściej Marnowane Produkty

Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej

17 czerwca 2025

Ile żywności marnują europejscy obywatele?

Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności