Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
W lutym zakończyliśmy działania w projekcie SUST-AID – Programy pomocy żywnościowej zrównoważonej ekologicznie w Europie: Kształcenie zawodowe w celu wzmocnienia zdolności i realizacji programu.
Z tej okazji mamy przyjemność podzielenia się kluczowymi rezultatami wypracowanymi w projekcie:
Platforma e-learningowa
Kluczowym elementem projektu jest platforma e-learningowej SUST-AID, ogólnodostępna i dostosowana do potrzeb specjalistów i wolontariuszy zajmujących się pomocą żywnościową. Na platformie można znaleźć krótkie i merytoryczne moduły o: bezpieczeństwie żywności, szczególnych potrzebach żywieniowych wrażliwych grup społecznych, komunikacji z beneficjentami pomocy jak również ogólną wiedze o zrównoważonych systemach i łańcuchach żywnościowych.
Link do platformy: https://sustaid-project.eu/pl/platforma-e-learningowa/
Krótki przewodnik jak zalogować się na platformie i jak się po niej poruszać: Przewodnik po platformie sustaid
Manual dla trenerów
Jest to bardzo kompleksowy materiał przygotowany dla trenerów, edukatorów i nauczycieli, którzy będą szkolić i edukować osoby zajmujące się pomocą żywnościową, ale także może posłużyć trenerom, którzy chcą sami rozwinąć swoje kompetencje w tym temacie. Kluczowe elementy manualu to:
Link do pobrania materiału: Przewodnik po programach VET i pomocy żywnościowej
Strona projektu: https://sustaid-project.eu/pl
Opis projektu na stronie Banków Żywności: https://bankizywnosci.pl/sust-aid/ Facebook projektu: https://www.facebook.com/share/1978NUFZgk/
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter