Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis. Celem programu jest szerzenie wśród Polaków wiedzy o zdrowym i kreatywnym gotowaniu. Kulinarnie Mocni udowadniają, że z prostych składników i przypraw można wyczarować smaczne i zdrowe dania, oraz że gotowanie to świetna zabawa i doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu.
Projekt skierowany jest do edukatorów w Bankach Żywności. Są to dietetycy, kucharze, nauczyciele i pracownicy społeczni. Autorem przepisów i głównym prowadzącym szkolenia jest Szef kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. W inicjatywę zaangażowani są też wolontariusze – pracownicy firmy McCormick. – Zdrowe jedzenie niepotrzebnie kojarzy się dzisiaj z listą obco brzmiących i trudno dostępnych składników. Nie musi tak być. W gotowaniu ważne jest poznanie prostych trików, kreatywność i dobre przyprawy – takie podejście pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie w pełni zbilansowanych posiłków. Dodatkowo zapominamy czasem, że gotowanie to doskonały sposób na budowanie i wzmacnianie relacji. Warsztaty dają możliwość poznania nowych ludzi i miłego spędzenia czasu – tłumaczy ideę inicjatywy Iwona German, Dyrektor Marketingu McCormick Polska S.A.
Zdobytą wiedzę trenerzy przekazują dalej, prowadząc warsztaty kulinarne dla odbiorców pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W ich trakcie uczestnicy poznają przepisy na zdrowe, smaczne dania, które powinny stanowić bazę zdrowej, zbilansowanej diety. – Podczas warsztatów edukatorzy Banków Żywności uczą, jak w nieoczywisty sposób wykorzystać zwykłe produkty, przygotowując smaczne i pełnowartościowe posiłki niezależnie od wysokości domowego budżetu. Podejmują też ważny temat niemarnowania jedzenia, pokazując jak mądrze gospodarować żywnością – mówi Dorota Jezierska, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. Spotkania edukacyjne mają także na celu uświadamiać beneficjentom programu wartość żywności i konsekwencje wynikające z jej marnowania – społeczne, ekonomiczne, a nawet ekologiczne.
Program Kulinarnie Mocni rozpoczął się w 2015 r. i do tej pory odbyło się jego 6 edycji (do 2021 r. ). Dzięki zdobytej podczas szkoleń wiedzy, edukatorzy z Banków Żywności przeprowadzili 2150 warsztatów, w których udział wzięły 32 364 osoby.
Więcej informacji o akcji: www.kulinarniemocni.pl.
Zobacz także:
Szósta edycja Kulinarnie Mocnych – gotowanie online
Ale jaja! – piąta edycja Kulinarnie Mocnych
Ruszyła czwarta edycja projektu Kulinarnie Mocni