Jeśli tematy przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz edukacji żywieniowej są bliskie twojej firmie, współpraca z Bankami Żywności może stać się ważnym elementem jej strategii CSR.
W jakie działania angażują się Banki Żywności?
Zapobieganie marnowaniu żywności i wspieranie osób potrzebujących to dwa równorzędne filary misji Federacji Polskich Banków Żywności. Poza codzienną pracą przy pozyskiwaniu żywności od producentów i dystrybutorów oraz przekazywaniu jej organizacjom społecznym, organizujemy i współorganizujemy wiele akcji edukacyjnych i informacyjnych związanych z walką z marnotrawstwem jedzenia oraz edukacją żywieniową.
Do naszych najbardziej znanych inicjatyw należą zbiórki żywności, szczególnie coroczna Świąteczna Zbiórka Żywności przeprowadzana przed świętami Bożego Narodzenia. Co roku organizujemy również wydarzenia z okazji Światowego Dnia Żywności – warsztaty, happeningi, pokazy, dyskusje i spotkania poświęcone racjonalnemu gospodarowaniu żywnością.
Z naszymi partnerami prowadzimy lub prowadziliśmy kampanie takie jak Kulinarnie Mocni, Finansowo Silni, Dobra Torba, Szanuj Jedzenie, Extra Szkolna Stołówka czy Skarbonka.
Jakie są korzyści ze współpracy z Bankami Żywności?
Do każdej propozycji współpracy podchodzimy z pełnym zaangażowaniem. Ponad 20 lat działalności Federacji Polskich Banków Żywności i doświadczenie współpracy – często długotrwałej – z wieloma różnymi partnerami pozwala nam skutecznie projektować i przeprowadzać działania z obszaru CSR.
Praca z Bankami Żywności to także:
- działania o zasięgu ogólnopolskim z Bankami działającymi lokalnie w 31 regionach,
- renoma jednej z najbardziej rozpoznawalnych organizacji pozarządowych w Polsce,
- skuteczne akcje przeprowadzane z dziesiątkami tysięcy naszych wolontariuszy, którzy podzielają naszą misję,
- możliwość korzystania z unikatowej wiedzy eksperckiej w zakresie niemarnowania żywności i edukacji żywieniowej.
Zachęcamy do kontaktu pod adresem norbert.konarzewski@bankizywnosci.pl. Chętnie nawiążemy współpracę również z Twoją firmą!
Przykłady akcji: